За да не понесе държавната енергетика щети за над 390

...
За да не понесе държавната енергетика щети за над 390
Коментари Харесай

Под заплаха са 390 млн. лв. европари за енергийни проекти

За да не понесе държавната енергетика вреди за над 390 млн. лева се подхващат промени в Закона за енергетиката. Те ще облекчат сегашните тромави процедури за градеж на линии от електропреносната и електроразпределителната мрежа. Заради тях държавният " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО) е трябвало да плани милиони левове неустойки, тъй като не е съумял да причисли в точния момент към мрежата си производители на ток. Това излиза наяве от претекстовете, с които държавното управление е внесло измененията в Народното събрание предходната седмица.

Корекциите вземат решение съществуващи проблеми с учредяването на правото на градеж на линейни енергийни планове. Такова ще може да се придобива за обособени елементи на въздушната или подземна енергийна инфраструктура, което ще форсира построяването ѝ.

В момента построяването на един електропровод може да се проточи над 10 години заради законови несъгласия. Това води до оскъпяване на вложенията, възнаграждение на неустойки на изпълнителите и на притежателите на плануваните за присъединение обекти, както и загуби на финансиране.

От Министерството на енергетиката са пресметнали, че в случай че се резервира настоящето състояние, действително в идващите три години може да бъдат изгубени над 390 млн. лева, на колкото възлизат предоставените от европейски фондове и стратегии средства за създаване, уголемение и/или реорганизация на електропреносната мрежа, която е благосъстоятелност на ЕСО. Сумата включва и финансови наказания по към този момент подписаните контракти за еврофинансирането.

Като образец за вреда е посочено по какъв начин за интервала от 2010 до 2013 година, до момента в който учреди право за градеж на стълбове, с цел да построи мрежата за присъединението на ветропарковете край Каварна, ЕСО е платил 35 млн. лева наказателна клауза на техните притежатели, тъй като не ги е включил съгласно подписаните контракти и те не са можели да продават силата си. За съпоставяне, цената на построения електропровод е била 12 млн. лева

Друг образец за щета е построяването на електропроводи в региона Пловдив - Хисар - Карлово, финансирани със заем от Европейска банка за възстановяване и развитие, при което окончателният ПУП/ПП е влезнал в действие през март 2008 година, само че учредяването на правото на градеж за стълбовете по трасетата траяло до 2012 година ЕСО платил към 8 млн. лева неустойки на изпълнителя по подписаните контракти за построяването на електропроводите.

Предвидените промени няма да ощетят притежателите на парцели, през които ще минават електропроводи. Те също ще бъдат облекчени, защото няма да е належащо да подписват нотариална договорка за основаване на право на градеж за всеки един детайл на линейния енергиен обект. Същевременно им се подсигурява приемането, в къс период, на равностойно парично обезщетение във връзка възникването на законов сервитут за угаждане на потвърдена държавна потребност и в публичен интерес.

От Министерския съвет показват, че измененията ще допринесат за сигурността на енергоснабдяването на потребителите на електрическа сила и природен газ.

За мрежовите оператори промените ще доведат до понижаване на разноските за осъществяването на енергийните обекти, както и до генериране на спомагателни доходи от по-ранното въвеждане в употреба на енергийните обекти, означават от държавното управление още позитивни резултати..

Друга част от импортираните промени регламентира построяването и присъединението към електроразпределителната мрежа на зарядни станции за електрически автомобили. Предвижда се Комисията за енергийно и водно контролиране да разгласи конкурс за оператор на такива устройства, ситуирани по пътната мрежа за зареждането на електрически автомобили, които ще се разчита, че ще навлизат от ден на ден у нас. В момента техният брой е доста дребен, само че с даването безплатно на евросредства на общини и министерства за закупуване на електрически или хибридни коли се чака те да се усилват.

Предвижда се енергийният регулатор за одобри методика за установяване на цените на услугите за зареждане на електрически транспортни средства, предоставяни от операторите на обществено налични зарядни точки, и да управлява дали цените, предлагани на клиентите, подхождат на тези правила.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР