За да наваксат с печалбата и да компенсират загубите от

...
За да наваксат с печалбата и да компенсират загубите от
Коментари Харесай

Кръчмите вдигнаха цените, шопската салата мина 10 лева

За да наваксат с облагата и да компенсират загубите от локдауна в епидемията, заведенията за хранене надуха цените до небето, като в някои заведения, цифрите са напряко скандални, оплакват се клиентите. Повечето заведения са сменили напълно менютата си, с цел да актуализират цифрите, както и да сложат някое по-засукано име на остарели ястия. В момента обядът или вечерята на открито към този момент костват към 20 % повече, в сравнение с преди епидемията, написа lupa.bg.

Управителите на заведения за хранене всеобщо са вдигнали цените на най-масово поръчваното - салатите. Докато преди година, обичайна шопска салата вървеше по 6-7 лв. в междинната класа заведения, в този момент цената се върти към 9-10 лв.. Народният микс от домати, краставици и лук обаче си остава измежду най-евтините. Близо до тази цифра е и „ Гръцката салата”. Цените на останалите обаче, като „ Цезар”, „ Овчарска”, „ Капрезе” не падат под 12-13 лв.. Дори предястията единствено с една печена чушка, парче сирене и домат, също гонят въпросната сума. Патладжанът също излиза „ златен”.

Повечето зеленчукови блюда с добавка риба или козе сирене пък, изключително настоящи в последно време, няма да намерите под 14 лв., дори и в не изключително скъпите заведения за хранене. И тук идва уловката, тъй като в случай че поискате предястие със сьомга или скариди, измежду марулите, руколата и краставиците скъпата съставна част ще е единствено в алегорично количество. „ Колкото пъти сме поръчали салата със скариди, риба или козе сирене, получаваме марули и 2-3 дребни късчета от деликатеса. За това ли да плащаме? Много брутално се гаврят с клиентите”, оплакват се недоволни и подлъгани гости.

В същото време, чиниите се тъпчат с оптимално с най-евтините зеленчуци, единствено и единствено да доближат обещания в менюто грамаж, който без друго не е изключително великодушен.

Със скока на цените на салатите, кръчмарите си вземат решение казуса да се отърват от клиенти, които имат навика да висят с часове на едно предястие и чаша на ниска цена алкохол, тъй като зеленчуковите миксове към този момент изравниха цените с месните разядки.

Сред студените блюда, също няма да си намерите нищо на прилична цена в множеството заведения. Между 13 и 18 лв. се движат порциите, които най-често са с грамаж 150-200 година

Чиния с Прошуто крудо и рукола да вземем за пример, коства към 13-14 лв., плато от кашкавали - 19-20, а по този начин лайкове от българския клиент телешки език в масло към този момент гони 15 лв.. Ако пък решите да поръчате плато с родни салами, би трябвало да си приготвите най-малко 25 лв..

Тук там пастата е на относително прилични цени, само че грамажът несъмнено е понижен. Най-евтините спагети или талиателе костват към 10-ина-11 лв.. Толкова върви паста „ Болонезе”, която е най-близо до българския усет. Тортелини със спанак пък се оферират приблизително против 13 лв., Талиателе със салсича - 13, равиоли в друг вид към 14-15 лв..

Цените на главните ястия с месо са скочили брутално нагоре. Ако си поръчате порция вратна пържола с картофи или ребърца към този момент няма да ви стигнат 10-11 лв., а ще би трябвало да се бръкнете най-малко с 14-16, ядосват се посетителите на заведенията.

Дори скарата и наденичките към този момент не държат старите цени-порция с гарнитура се предлага за към 11-12 лв..

Пиците, въпреки и сякаш всеобща храна, непрекъснато се оскъпяват, евентуално поради всеобщата им консумация и безбройните поръчки по домовете. Средната и огромна пица в множеството заведения не излиза под 15 лв., а за под 10 може да хапнете единствено постната „ Маргарита”. Семейните пици пък, поради по-голямото количество артикули, са толкоз скъпи, че броя не пада под 30 лв., ядосват се клиентите. Търговците не си поплюват и нонстоп умножават цифрите, тъй като вкусотията е обичана на мнозина и поръчките валят всеки ден.

Кръчмарите ни пробутват и различен трик - този с ястията със комплицирани имена, които заведенията с голям хъс са наслагали по менютата. По този метод чакат да звучат като доста специфични и да предизвикат клиента да опита.

Тортелони, дип от патладжани, тартар от телешко, картофени ньоки, карпачо и какви ли не „ канапета” са единствено част от комплицираните и неразгадаеми оферти, които имат потребност от преводач.

Така настоящите хумус и гуакамоле, които са изключително обичани на веганите, също към този момент си имат нова цена. Малка порция от тях към този момент не падат под 8-10 лв., даже количеството да е 150 гр., плюс няколко чипсчета за загребване на кашата.

„ Кръчмарите прекаляват със комплицираните и засукани имена, с цел да считаме, че поръчваме нещо извънредно, надали не френска кухня В последна сметка, най-после клиентът получава нещо напълно нормално и познато, украсено с някоя чушка или лист мента и босилек и това е всичко. Засуканите имена предизвикат снобите, които доста държат да опитат нещо, които другите не са пробвали и след това да описват какво са си поръчали.”, разкриват хитроумния капан кръчмарите.

Цените на десертите също са скочили до небето - най-обикновен крем-карамел към този момент коства към 6-7 лв., брюлето е над 8, бисквитената селска торта не пада под 7, шоколадовото суфле пък е над 10-тачка на някои места. Сладоледите и мелбите също са поскъпнали - множеството микс ледени изкушения костват от 8 до 12 лв., според от добавките. Плодовите сладкиши също не излизат на ниска цена и не падат под 6-7 лв..

Дори да поръчате парче кекс, отново ще би трябвало да платите най-малко 5 лв..

Цените на алкохола непроменяемо са по-високи. 50 гр. ракия съвсем на всички места към този момент върви по 4 лв., до момента в който преди по-евтините се предлагаха за 2, 50. Много от заведенията изобщо заобикалят да оферират в менютата си елементарни ракии и в листа всеобщо участват Бургас-63, дюлеви и кайсиеви реколти, „ Сливенска перла”.

Цифрите на виновността, както нормално не престават да пълзят нагоре, като чаша вино съвсем на никое място не може да се поръча за под 5 лв.. Изводът е явен - проучете менюто в ресторанта, преди да седнете. За цените може да се ориентирате, като сравните какъв брой костват добре познати за вас ястия, които сте консумирали и преди.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР