За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се

...
За да настъпи край на войната, Украйна трябва да се
Коментари Харесай

Няма изгледи за “абсолютна военна победа“ на Русия или Украйна

За да настъпи завършек на войната, Украйна би трябвало да се приготви за договаряния с Русия, счита американският политолог Самюъл Чарап.
Прочетете още
Западните държавни управления и най-много Германия и Съединени американски щати упорстват, че към момента не е пристигнал моментът за договаряния сред Русия и Украйна за преустановяване на войната. Чуват се обаче и други гласове, които поддържат подобен сюжет, написа " Дойче Веле ". Пред немската обществено-правна медия ZDF американският политолог Самюъл Чарап показва позицията си, че войната не може да се реши на фронта и по тази причина би трябвало да се мисли за дипломатическо решение.

Няма изгледи за " безспорна военна победа "

Политологът е безапелационен, че би трябвало да се мисли за дипломатически стъпки, когато се вижда ясно, че нито един от участниците в спора не може да реализира " безспорна военна победа ". Чарап разяснява пред ZDF, че съгласно него войната безспорно ще завърши с дипломатическо решение. Не е ясно обаче по кое време ще се случи това и при какви условия.

Експертът изяснява, че множеството спорове в историята са се разрешавали, когато двете страни са водели дипломатически договаряния редом със сраженията, а не при обстановка, в която военните дейности стопират, с цел да стартират договаряния. По думите му във войната в Украйна евентуално ще се случи същото.

Преговорите имат потребност от цялостната поддръжка на Украйна

Макар да е последовател на дипломатическото решение, политологът отбелязва, че то не допуска на Русия да не се гледа като на агресор, какъвто е тя в тази нападателна война. Именно затова обаче, в случай че се търси завършек на войната, до него би трябвало да се стигне с присъединяване на Русия.

Важно изискване за постигането на дипломатическо решение е украинският народ да поддържа изцяло евентуалния консенсус в договарянията. Ако украинците не са обединени към едно такова решение, то няма да бъде допустимо, счита Самюъл Чарап. Разбира се, и при положение, че Русия сложи нереалистични претенции, Украйна би трябвало да има право когато и да е да се откаже от договарянията. " Капитулацията, която Владимир Путин сложи измежду задачите си във войната, въобще не би трябвало да бъде на масата ", споделя политологът пред ZDF. Но даже Русия да няма желание да води съществени договаряния, опитът да се стигне до тях няма да е ненужен, счита специалистът.

Каква би могла да е ролята на Запада

Според Самюъл Чарап западните сътрудници на Украйна сега са в добра позиция да разискват с Киев евентуални договаряния. " Не би било добре украинската страна да стартира дипломатическия развой без съответната подготовка ", изяснява специалистът пред немската обществено-правна медия.

По думите му е ясно, че в този момент не е моментът за започване на договаряния, само че пък обстановката подготвя към начало на подготовка за подобен развой. " Трябва да стартираме да водим тези диалози в този момент, даже процесът да не може да стартира в идната половин или една година, колкото и дълго време да отнеме ", счита Чарап.

Как може да се предотврати ново нахлуване

Политологът признава - до момента съветският президент Владимир Путин неколкократно е показал, че нищо не го стопира да нарушава съглашения, когато пожелае. Въпреки това подобен сюжет би могъл да се избегне посредством включването на избрани клаузи в евентуалното съглашение за преустановяване на огъня, разяснява специалистът пред ZDF. " Може да вземем за пример да се слагат условия, че ще се наложат спомагателни наказания, в случай че съглашението бъде нарушено ", показва Чарап.

Украйна и сътрудниците ѝ от Запада към този момент се стараят войната да излезе задоволително скъпо на Русия. По думите на политолога за Русия е изключително значимо продължаването на военните дейности да става все по-неизгодно. Така един предстоящ водач на Русия няма да може да огледа обратно и да си каже, че нашествието е била добра концепция, която му се желае да повтори.

Рискът Русия да нападне още веднъж обаче съществува при всички положения, признава Чарап. Москва ще остане евентуална опасност за Украйна и останалите си съседи без значение по какъв начин ще завърши войната. " Това е реалност, с който ще би трябвало да привикваме в дълготраен проект ", споделя политологът.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР