За да направи Google Chrome устойчив на бъдещето, Google въвежда

...
За да направи Google Chrome устойчив на бъдещето, Google въвежда
Коментари Харесай

Новa актуализация прави Google Chrome „устойчив на квантов апокалипсис“

За да направи Гугъл Chrome резистентен на бъдещето, Гугъл вкарва някои промени, които съгласно тях би трябвало да го приготвят за идния " квантов апокалипсис "

Емил Василев преди 6 минути 13 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 18:18 | 15.08.2023

Учени са разкрили метод за основаване на слънчева сила от елементарен хром

НаукаЕмил Василев - 9:30 | 15.08.2023

Китай реализира „ голям пробив “ в региона на високоенергийните лазери

ПрепоръчаноСветлин Желев - 9:50 | 15.08.2023

Батерията на iPhone 14 Pro се „ скапва “ след единствено година потребление при мнозина

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Гугъл приготвя водещия си браузър Chrome за идния „ квантов апокалипсис “, оповестява софтуерният колос в обява в блога си. Макар и към момента да са най-вече теоретични, квантовите компютри би трябвало да са доста по-мощни от класическите компютри, тъй че на доктрина биха могли с лекост да преодолеят съществуващото криптиране на данните. За тази цел специалистите предизвестяват, че би трябвало да се вземат ограничения за противопоставяне на тази нова опасност за киберсигурността.

Kвантов апокалипсис

The Independent оповестява, че успеваемостта на технологиите за сигурност значително зависи от математическите задания, които са задоволително сложни за решение от компютрите, гарантиращи сигурността на данните. Навлизането на квантовите компютри обаче може да съставлява сериозна опасност посредством бързото решение на тези проблеми и достъпа до данните, което специалистите назовават „ квантов апокалипсис “. В резултат на това се появи постквантовата криптография, с цел да се разработят нови тактики за отбрана на данните при положение на тази евентуална бъдеща опасност.

Гугъл приложи някои от своите проучвания в Chrome, като вкара нова криптография, която може да устои на бъдещи опити на квантови компютри. Тази технология употребява хибрид от два криптографски логаритъма, наречени X25519Kyber768. Интегрирането на тази технология подсигурява, че данните ще са предпазени както с благонадежден логаритъм, по този начин и с логаритъм, който е резистентен на квантови компютри.

От Гугъл изясняват, че е хибриден механизъм, който комбинира резултатите от два криптографски логаритъма за основаване на сесиен ключ, употребен за криптиране на по-голямата част от TLS връзката.

Актуализацията е част от по-широка активност в Гугъл за „ подготовка на мрежата за прекосяване към квантово устойчива криптография “.

Техническият програмен управител на Гугъл за сигурността на Chrome, Девон О’Брайън акцентира смисъла на сигурността на данните в обявата в блога на Гугъл. Макар да признава, че квантовите компютри може да не са действителност в продължение на десетилетия, О’Брайън акцентира, че отбраната на данните през днешния ден е от решаващо значение, с цел да се предотврати компрометирането им, когато технологията се появи.

Устойчивост на Chrome в бъдеще

„ Смята се, че квантовите компютри, които могат да разбият актуалната класическа криптография, няма да се появят след 5, 10, може би даже 50 години, тъй че за какво е значимо да стартираме да пазиме трафика още през днешния ден? Отговорът е, че някои използва на криптографията са уязвими към тип офанзива, наречена „ Събиране на данните в този момент, декриптиране по-късно “, при която данните се събират и съхраняват през днешния ден, а по-късно се декриптират, откакто технологията на криптоанализът се усъвършенства. “

обяснява О’Брайън
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР