За да намерим отговор на въпроса дали магазините на социалистическата

...
За да намерим отговор на въпроса дали магазините на социалистическата
Коментари Харесай

Витрините на соца 

За да намерим отговор на въпроса дали магазините на социалистическата стопанска система бяха празни, се вглеждаме в фотоси от началото на 80-те години в разнообразни провинциални градове и в столицата.

 

Фотосите са поместени в специфична брошура, издание на Централния кооперативен съюз, където е показана наличност по рафтовете, която напълно не граничи с липса на артикули от първа нужда.

Разбира се не може да се съпоставя с „ Кореком “, само че документалното удостоверение не кореспондира с настойчиво наслагваното подстрекателство в наши дни, че преди демокрацията хората са поминували в систематичен дефицит и са се редили на отчайващи опашки за всичко.

 

Другото, което научаваме е, че годишно Централния кооперативен съюз е провеждал съревнование за най-красиви витрини и аранжировка в областта на търговията на дребно. В съответния случай – през 1982 година Радомир е бил хазаин на прегледа „ Коопвитрина “, имало е задгранични участници, предлагащи забавен дизайн.

 

От друга страна си даваме сметка, че пропагандата преди 1990 година няма да допусне друга позиция, с изключение на тази, представяща публичния живот като една богата и красива витрина.

Къде е истината?  Някъде по средата, както е комфортно да се споделя? Или в безпристрастните оценки на хора, живели и в едното и в другото време, без непотребна носталгия, само че и без демонстративно осмиване над предишното.

 

Много почтеност – гражданска и уединено пред себе си се изисква за последното… Много.

Автор: Уикенд

Източник: kliuki.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР