За да намали рисковете от бавещите се правила за движение

...
За да намали рисковете от бавещите се правила за движение
Коментари Харесай

София намали скоростта на е-тротинетките под наем

За да понижи рисковете от бавещите се правила за придвижване на електрическите тротинетки, Столичната община прави опит да ограничи скоростта най-малко на тези, които се отдават чартърен. Скутерите за споделени пътувания, които частна компания пусна в София преди седмица, към този момент се движат с до 7.5 км в региони с доста пешеходци като паркове и градини, заяви координаторът на общинския план " Зелена София " Елица Панайотова. Това е покрай скоростта, с която се движат и минувачите, сподели още тя.

Панайотова разясни, че ограничаването се управлява от софтуера на возилата и че в приложението към тях София е маркирана по зони. " С приближаването на парк или градинка транспортното средство подава сигнал, с който предизвестява лидера, че скоростта ще бъде понижена. След това тротинетката към този момент не може да развие оптималните 25 км/ч до излизане от зоната ", сподели още тя. Според координатора на " Зелена София " ограничаването на скоростта до тази при вървене би трябвало да демотивира водачите да влизат в паркове и градини с тротинетки. По пешеходната зона на " Витоша " към този момент също е въведен предел, до момента в който по улица " Граф Игнатиев " още се следи дали тротинетките ще съумеят да се възползват от трамвайното трасе, преди да се вземе решение и за там. Панайотова заяви още, че компаниите, които занапред ще влязат на пазара на този тип услуги, също ще бъдат задължени да настроят уредите си за ниска скорост в пешеходни пространства.

Няма по какъв начин обаче ограничаването да се ползва за частните електрически возила, признават от " Зелена София ". То няма да важи и на тротоарите, където доста от водачите карат новите транспортни средства. Панайотова удостовери и че занапред ще се разискват какви правила за тяхното присъединяване в уличното придвижване да се одобряват и че към момента не е ясно по кое време те ще станат факт. Във вторник от Института за пътна сигурност предизвестиха, че София бави въвеждането на правилник за придвижване на е-тротинетките, макар че те стават все по-масови. Шефът на института Богдан Милчев разясни, че преди 40 дни е предложил правила за скутерите, само че че общинската администрация не е реагирала и до момента. Част от предложенията са всяка тротинетка да разполага с годен осигурителен стикер и идентификационен номер. Право да я карат да имат единствено лица, навършили 14 години. Освен това електрическите скутери би трябвало да имат уместно осветяване, както и ясно звучащ звънец. От " Зелена София " допълниха, че ще упорстват скутерите да не се движат по тротоари, а по велоалеите, където ги има, и също по този начин да съблюдават разпоредбите за придвижване, които важат и за велосипедите. По време на полемиките е станало ясно, че компанията, която към този момент предлага тротинетки чартърен, е изразила подготвеност да не стартира работа преди регулирането на наличието на тротинетките, само че че от общинския съвет са дали отговор, че не могат да спрат новата технология.  
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР