За да надминем средните нива на доходите, условието е да

...
За да надминем средните нива на доходите, условието е да
Коментари Харесай

Икономист: Шансовете на България да стане член на еврозоната от 1 януари 2025г са ниски



За да надминем междинните равнища на приходите, изискването е да влезем в еврозоната, уверен е икономистът Васил Караиванов.

В ефира на Българска национална телевизия той изясни, че еврото е политически въпрос и план, който след това има икономическо и финансово отражение. " Европейският съюз се основава на две колони, едната е Шенген, другата - еврото. Еврото е политически план. Икономически е резултатът от еврото. Използването на еврото е в стопанската система и финансите. Приемането на една страна за член на еврозоната е чисто политически въпрос ", посочи той, представен от novini. bg.

По думите на икономиста, възможностите на България да стане член на еврозоната от 1 януари 2025г, обаче, са ниски. " Политиците не могат да създадат доста за инфлацията. Ако желаят да я натиснат, това не става с магическо придвижване нито от тях, нито от централната банка. Основният фактор за цените и инфлацията в България са цените на вносните артикули. Това е над 50% ", добави той.
И изясни по какъв начин въздейства и валутният курс евро-долар. " От нашия импорт 40%, измерено по отношение на Брутният вътрешен продукт, се изплаща и фактурира в долари. Трябва да стискаме палци валутният курс евро-долар да е в интерес на еврото. Много добре ще е в случай че отиде на 1, 15, 1, 20, 1, 30 ", уточни Караиванов.


Икономистът от ЕКИП Стоян Панчев също е не мнение, че България няма да успее да одобри еврото от 1 януари следващата година. " От много време мнението ми е, че не политиката ще спъне еврото. Ние продължаваме да не съблюдаваме критерия за инфлация. Ако не осъществим този аршин, приемането ни ще е доста мъчно. Всички 20 страни в еврозоната са признати на 1 януари, в случай че при нас стане на друга дата, ще сме първите в историята ", разяснява той.


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР