За да надмине Starbucks по брой продадени чаши, Luckin използва

...
За да надмине Starbucks по брой продадени чаши, Luckin използва
Коментари Харесай

Защо китайската Luckin няма да успее да надмине Starbucks

За да надмине Starbucks по брой продадени чаши, Luckin употребява технологии, с цел да рационализира активността си и да проучва желанията на потребителите

Безплатното кафе, технологията и интензивното разгръщане са основни за китайската Luckin, с цел да може да притегли вложителите. Но това няма да ѝ е задоволително, с цел да се трансформира в " новия Starbucks ", отбелязва Forbes. От самото му основаване стартъпът е имал една-единствена цел - да измести американската верига по брой магазини и продадени чаши кафе.

Предимството не всеки път е числа

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Според Statista това ясно си проличава от устрема на компанията да отваря нов магазин на всеки 15 часа. Благодарение на тактиката си за бързо разгръщане Luckin сега разполага с 2 хиляди магазина към януари и чака те да се усилят до 4500 до края на годината. Starbucks пък възнамерява нейните да доближат 4121. Разликата обаче е, че китайската компания е едвам от 2 години на пазара.

За да надмине Starbucks по брой продадени чаши, Luckin употребява технологии, с цел да рационализира активността си и да проучва желанията на потребителите. Освен това стартъпът подарява на клиентите гратис кафе за у дома.

Това са много скъпи тактики. Но в днешно време парите не са проблем. Съвсем скоро Luckin ще дебютира на борсата, а това ще даде опция на компанията да отваря повече магазини в бъдеще. Да победиш Starbucks обаче значи да положиш доста повече старания от това да отваряш доста магазини, да използваш нови технологии и да даваш безвъзмездни чаши кафе. Най-вече изисква да разбираш нейния бизнес модел и тактика.

Всички обичат Starbucks Рецептата за триумфа на Starbucks:

1. Атмосфера
2. Винаги идентичен главен фокус
3. Иновации

Американската верига със седалище Сиатъл си завоюва бейби бумърите през 1990 година поради това, че постоянно е в крайник с новите трендове, както и професионалната класа от хора на междинна възраст, които имат потребност от в допълнение място и " наличен разкош " надалеч от работното място или дома.

И по този начин стана кафетерията, в която хората могат да споделят чаша кафе с другари и сътрудници. Starbucks съумя да стане част от американския градски пейзаж толкоз бързо и внимателно и промени коренно метода, по който западните компании се популяризират. Всичко това се дължи на тристепенната ѝ тактика.

На първо място в нея стои вярната пазарна сегментация. Starbucks гледа по-мащабно на нещата - тя се конкурира с комфорт и уют вместо с експедитивност и улеснение, както вършат съперниците ѝ McDonalds и Dunkin.

После идва фокусът, който не се трансформира с времето - акцентът постоянно е бил и ще бъде върху положителното качеството на кафето и обслужването, както и приятната среда.

И най-после са нововъведенията - компанията продължава да предлага нови и новаторски артикули, с цел да поддържа марката жив.

Оценката на Luckin и проблемите ѝ

В същото време анализаторите са обезпокоени от вероятната пазарна оценка на Luckiin. Джон Золидиш е един от тях. " Ако пресмятаме вярно, компанията ще доближи до оценка в диапазона 3.5 и 3.9 милиарда $, като приходите ѝ от предходната година са едвам 125 млн. $, а оперативната ѝ загуба - 238 млн. $ ", споделя той.

" Виждаме, че LK се разраства супербързо и предлага разнообразни промоции, продава през приложение и се радва на доста клиенти в програмата си за преданост. Това сигурно ѝ коства обаче доста разноски и няма да ѝ помогне да излезе на облага ", прибавя Золидиш.

" В умозаключение съгласно нас ще е доста мъчно за компанията да преобразува сегашния си модел в печеливш и да генерира доходи от бизнеса. Това няма да ѝ помогне да надвие Starbucks, само че сигурно ще ѝ сътвори проблеми. "

Най-неприятни за компанията са по-добрите цени, които предлага стартъпът. Със сигурност конкуренцията в тази област ще сложи Starbucks на място, на което не би желала да бъде. А това ще е ужасяващ сюжет за акционерите в компанията, привикнали с високи маржове.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР