За да извлечем максимална полза от това, което ядем, е

...
За да извлечем максимална полза от това, което ядем, е
Коментари Харесай

Кои са най-калоричните хранителни комбинации

За да извлечем оптималната изгода от това, което ядем, е значимо да сме наясно по какъв начин си взаимодействат другите храни и дали са съвместими. Само тогава ще доставим на тялото си потребни субстанции, а освен калории.

Телешко (говеждо) + манго
Телешкото и говеждото месо са богат източник на желязо. То е като маршрутно такси, което доставя молекули О2 в точното время на точното място - на практика на всяка клетка. При недостиг на желязо отслабва имунитетът, апетитът също, натрупва се отмалялост, кожата губи еластичността си, а косата - блясъка и здравината си. Ето за какво е толкоз значимо постоянно да се попълнят запасите от желязо в организма. Добре е всяка седмица да хапвате най-малко един път порция телешко в композиция с манго. Африканският плод съдържа куп потребни витамини и минерали, които ще ви оказват помощ да усвоите оптимално количество желязо от храната. Тайната е в това, че то съдържа нужната ви за едно денонощие доза витамин С, който съгласно някои експерти по хранене усъвършенства усвояването на желязо. Тази композиция се предлага при желязодефицитна анемия.

калоричност
В манго със междинен размер се съдържат
57 мг витамин С и 135 ккал. В 200 г телешко
има към 5 мг желязо и 308 ккал.

Полезно е да знаете
След порцията телешко е добре да се откажете от кафето, защото кофеинът пречи на усвояването на желязото.

Стриди + лимонен сок

Какво ли не се приказва за стридите, като се стартира от прелестния им усет и се приключи с резултата им върху мъжката потентност. Всъщност те са източник на микроелементи, които рядко се срещат в природата, само че са жизненоважни за нашия организъм. Сред тях са цинкът, магнезият и калият. Заедно и поотделно те подтикват работата на имунната система и обмяната на веществата. А цинкът взе участие и в състава на разнообразни хормони, включително и половите. За да се усвои той по-добре от организма, оказва помощ лимоновият сок. И още по-точно неповторимото комбиниране на лимонена и ябълкова киселина. С тяхната композиция всички нагоре изброени детайли сигурно се задържат и усвояват в организма. Специалистите по хранене постоянно предлагат тази композиция. За стридите е известно, че са целебна храна, подобаваща при настинка или измършавял имунитет. И лимонът също.

калоричност
За калоричност при лимона надали може да се приказва, защото той съдържа единствено 31 ккал. в 100 година В една порция стриди (6 броя междинни по големина) има към 250 ккал.,
а наличието на цинк е впечатляващо - 70 мг, което е 3 пъти повече, в сравнение с ни е належащо за едно денонощие.

Полезно е да знаете
Организмът ви ще получи 5 пъти повече антиоксиданти от зеления чай, в случай че добавите в него лимон.

Картофи + извара

Поотделно и картофите, и изварата са скъпи източници на доста витамини и микроелементи. Но едни от скъпите съставки на храната ни - белтъчините, без които не можем, се усвояват доста по-добре от комбинацията картофи + извара. Белтъчините построяват мускулната тъкан и са нужни за обмяната на веществата. Диетолозите употребяват термина “хранителна досегаемост ”, с който се отбелязва каква част от потребните съставки в храната се усвояват от организма. Преди се е считало, че най-вече белтъчини ни доставят яйцата и тяхната хранителна досегаемост е призната за 100 единици. Но диетолозите са открили, че невероятната композиция извара+картофи разрешава този индикатор да доближи 130.

калоричност
Обезмаслената извара съдържа към
17 г белтъчини и 75 ккал, а картофите - 2 г белтъчини и 83 ккал. на 100 година

Полезно е да знаете
Изварата в комбиниране с плодове доставя на организма ни повече калций, в сравнение с в случай че се употребява настрана.

Кренвирши + горчица

Всеки диетолог ще ви каже, че е добре да се въздържате от консумация на салами, даже и да сте в чудесно здраве. А тези, които имат проблем с тежестта, храносмилането или обмяната на веществата би трябвало напълно да се откажат от тях. Но не всеки съумява да се лиши от месните деликатеси. Тук на помощ идва горчица с начукани семена от синап, която усъвършенства храносмилането, изключително на тежки мазни храни, подтиква отделянето на слюнка и стомашен сок. Семената на синапа имат мощни бактерицидни свойства, тъй че от време на време, в случай че хапнете кренвирш или шунка с горчица, не е толкоз нездравословно за здравето. Ако страдате от язва на стомаха или гастрит обаче, лекарите поучават да не експериментирате с горчицата.

калоричност
В един кренвирш се съдържат към
100 ккал., а в горчицата - 130 ккал. на 100 година

Полезно е да знаете
Горчицата възбужда апетита.

 

Кисело зеле + кимион

Киселото зеле е прелестен образец за на ниска цена, елементарно за подготвяне, ниско калорично и необикновено потребно ястие. Освен високото наличие на биологично дейни субстанции, съвсем всички съществуващи витамини и микроелементи, в него се съдържат и скъпи киселини. Млечната и оцетната чудесно чистят и дезинфекцират червата, като потискат развиването на гнилостните бактерии. Никотиновата обезпечава искра на косата и издръжливост на ноктите, а тартроновата киселина не разрешава захарта и другите елементарни въглехидрати да се трансформират в мазнини. За тези, на които киселото зеле предизвиква метеоризъм, експертите по хранене предлагат да го подправят с кимион. Етеричното масло, което придава на растението характерния мирис и усет, възбужда апетита и усъвършенства храносмилането, като предотвратява образуването на газове.

калоричност
Трудно е за поверие, само че в 100 г кисело зеле се съдържат единствено 14 ккал. Ако обаче решите да го подправите с олио или зехтин, всяка супена лъжица от мазнината прибавя към него по още 140 ккал.

Полезно е да знаете
Сокът от киселото зеле има същите целебни свойства, както и киселото зеле.

Житни растения + плодове

Според множеството диетолози мюслито в композиция с плодове е идеалната закуска. Тя е потребна поради наличието на разнообразни типове растителни нишки и баластни субстанции. Освен витамини и микроелементи плодовете ни обезпечават и така наречен водоразтворими растителни нишки. Те подтикват храносмилането и тъй като изпълват стомаха, основават чувство за задоволеност. По-трудно се усвоява целулозата, чиито нишки са водонеразтворими и попадат в организма ни със зърнените храни. Тези нишки подтикват работата на червата, извеждат холестерола и жлъчните киселини от тялото. За храносмилането им обаче е нужно повече време и сила. Ползата от тях е, че засищат и дълго време не усещаме апетит. Следователно и не пълнеем.

калоричност
В 100 г мюсли има към 400 ккал.

Полезно е да знаете
Ако добавите орехи и мед към зърнената закуска, тя ще стане по-хранителна, а в случай че изберете захар - тя ще я направи единствено по-калорична.

 

Кисело мляко + кайсии

Ценното на киселото мляко е наличието на калций от скотски генезис, който е по-ценен от растителния му аналог. А с цел да се усвои по-лесно, му оказва помощ кайсията, защото в нея има висока централизация на плодови киселини - ябълкова, лимонена и винена. Освен това е богат източник на бета каротин, който в комбиниране с мазнините от млякото се трансформира във витамин А. Той също подтиква имунитета, усъвършенства зрението, предотвратява образуването на тумори, работи добре на кожата и косата.

калоричност
Около 17 ккал. се съдържат в една кайсия и 70 ккал. в 100 г кисело мляко с масленост 2,5 %.

Полезно е да знаете
Колкото по-твърда е кайсията, толкоз повече са потребните субстанции в нея.

Източник mila.bg

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР