За да изберете от за вашия дом, трябва да знаете

...
За да изберете от за вашия дом, трябва да знаете
Коментари Харесай

Как работят прахосмукачките?

За да изберете от за вашия дом, би трябвало да знаете по какъв начин работят те. Домовете през XXI век са цялостни с десетки уреди и джаджи, само че прахосмукачките са едни от дребното, без които множеството от нас просто не биха могли да живеят. Имаме потребност от едно завъртане из къщата с прахосмукатата, с цел да се отървем от финните частици прахуляк.

Всички знаем, че прахосмукачките изсмукват мръсотията, само че по какъв начин тъкмо работят те? И по какво се разграничава актуалната циклонна прахосмукачка от остарелия вид прахосмукачка с торбичка? Нека разгледаме въпроса от близко!
Защо са наречени прахосмукачки?

Наименованието " прахосмукачка " е малко условно, когато става въпрос за схващане на метода на работа на машината: прахосмукачките работят посредством засмукване. ( " Прахосмукачка " в действителност би било по-добро име от " прахосмукачка ", защото в реалност няма вакуум. Има разлика в налягането на въздуха, само че на никое място няма безспорен вакуум.)

Изобретени през 1901 година от английски инженер, първите електрически прахосмукачки са били елементарни смукателни машини с четка и смукателна глава начело, мотор в средата и торба откъм гърба. Когато ги включите, моторът стартира да работи, засмуквайки въздуха и мръсотията и издухвайки ги в торбата.

Процес на работа на прахосмукачката
Тази диаграма обобщава какво се случва в елементарния вакуум:

Картина, показваща главния развой на разчистване в елементарна прахосмукачка с торбичка.



Електрическият извод подава сила на електродвигателя на прахосмукачката. В една типична прахосмукачка електрическият мотор е с мощ към 500-1000 вата, тъй че употребява от пет до 10 пъти повече сила, в сравнение с една лампа от остарелия вид (с нажежаема жичка). Гуменият ремък (син), задвижван от електродвигателя, завърта четките и биещите детайли на валяка в предната част на машината. Енергичните удари и четки разхлабват мръсотията от килима или мокета. Вентилаторът, прикован към електродвигателя, засмуква въздуха и разхлабената нечистотия през предната част на машината. Мръсният въздух минава през задната част на машината, като охлажда електродвигателя при прекосяването му. Мръсотията се улавя в долната част на торбата за нечистотия (която може да бъде единична торба от плат или хартиена торба за еднократна приложимост, закрепена в торба от плат). Относително чистият въздух излиза от задната част. Обърнете внимание, че изходящият въздух е доста по-топъл от входящия, тъй като е поел отпадната топлота от електродвигателя.
Как работи прахосмукачката без торбичка?

Повечето модерни най-хубави прахосмукачки са се отказали от торбичките и вместо тях употребяват лесни за изпразване пластмасови контейнери. Това значи, че те би трябвало да употребяват филтри, с цел да отделят праха от въздуха (което е задачата, която преди вършеше торбичката). Ето по какъв начин наподобява типичната съвременна прахосмукачка Electrolux без торбичка. Ще забележите, че въздушната бликам, която съм обозначил с огромна жълта стрелка, е линейна (права линия) от маркуча начело до решетката откъм гърба, тъкмо както е в почистващите машини със остарели торбички.

Основни елементи на прахосмукачката

Първо, дано небрежно разгледаме главните елементи, които ще намерите в един от класическите ранни модели: изправящата се най-хубави прахосмукачки . Те разполагат с четка и въздухозаборник: Въртящата се четка под тази лента разхлабва мръсотията в килима, с цел да може засмукването на прахосмукачката да я издърпа. Това е съвсем същото като при елементарната прахосмукачка. Регулиране на височината: Позволява ви да употребявате прахосмукачката върху твърди подове, килими и други повърхности. Когато прахосмукачката е изправена, въртящата се четка е изключена. Вместо това въздухът се засмуква през удължителния маркуч в горната част на машината.

Референции

Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР