За да имаме възможността да ползваме ресурсите на природата, трябва

...
За да имаме възможността да ползваме ресурсите на природата, трябва
Коментари Харесай

В България: Как да живеем в мир край кафявите мечки

За да имаме опцията да употребяваме ресурсите на природата, би трябвало преди всичко да умеем да я опазваме и да се приспособяваме към нейните специфики. Колкото по-близо живеем до природата, толкоз по-осезаемо ни се постанова да се приспособяваме към нейните особености. Това сигурно се постанова на жителите на планинските селища у нас, описват от WWF. Знаете ли, да вземем за пример, че доста хора в отдалечени региони на Родопите, Рила, Пирин и Централна Стара планина срещите с мечки са съвсем всекидневие?

Поводът за фокуса върху тази тематика е Часът на Земята, който е все по-близо, а с него и кулминационната точка на специфичната акция на природозащитната организация „ Подари природа. За нашето бъдеще “, на която,,,,,, имаме удоволствието да бъдем медийни сътрудници.

Нейният фокус е неразривната връзка сред хората и околната среда, която хилядолетия наред поддържа развиването на човешките цивилизации. Според оценките на учените естествените екосистеми подсигуряват живота на Земята, като ни обезпечават услуги на стойност 125 трилиона $ годишно.

Живот край кафявите мечки

През пролетта и началото на лятото е размножителният сезон на мечките. По това време едрите мъжки могат да прогонят младите животни, както и майките с дребни мечета от централните елементи на местообитанията към периферията. Така те слизат от високите елементи на планините и навлизат в покрайнините на обитаемоте места. Вече доближили се до хората, животните биват привлечени от леснодостъпната храна в дворовете.

В края на лятото и есента мечките се хранят по-интензивно, с цел да натрупат мазнини, които да обезпечат оцеляването им по време на хибернацията. В резултат от климатичните промени и все по-оскъдните хранителни запаси в късната есен мечките стартират да напущат обичайните си местообитания в търсене на плодове и мед в овощните градини и пчелините на локалните хора.

„ Една от предпочитаните цели на WWF e да обезпечи предварителна защита на евентуалния спор сред хората и мечките в регионите с най-голямо наличие на мечки. Това е работата на нашия Спасителен отряд, който се отзовава на сигнали за мечки и посещава домове и стопанства, с цел да даде съвет за тяхното обезопасяване. Нашият екип от биолози и зоолози работи взаимно с кметове, ловци, горски чиновници, гранични служители на реда и изследва деликатно всеки обособен случай “, споделя консервационният биолог Александър Дуцов, старши специалист в стратегия „ Опазване на типове “ във WWF и член на Спасителния отряд .

Отрядът оказва помощ на хората да обезопасяват своите овощни градини, обори, пчелини. Един от потвърдено ефикасните способи е ограждането им с електропастири, които са безвредни за животните. WWF дава и няколко съвета, следването на които способства за предварителната защита на спорове.

Важно е да не се позволява паша на домакински добитък без овчар и без подготвени кучета за защита на стадото. Не бива да се позволява също и нерегламентирано изхвърляне на храни, хранителни боклуци и мърша, които могат да привлекат диви животни. Също по този начин е хубаво да се събират окапалите плодове в обитаемоте места в местообитания на мечки, с цел да не ги притеглят.

„ Мечките са индикаторен тип, който стои на върха на хранителната верига. Състоянието на техните популации демонстрира положението на цялата екосистема. Ако позволим да бъдат унищожени тези инженери на екосистемата, ще променим средата, в която живеем. Да не забравяме, че посредством питателните си привички мечките популяризират семена на растения и горски плодове, оказват помощ за поддържането на популациите на елени и други типове животни. Затова кафявата мечка е включена като предпочитан тип в Червената книга на Република България, а противозаконното ѝ ликвидиране се третира като закононарушение по Наказателния кодекс “, разяснява Нада Тошева, началник стратегия „ Опазване на типове “ във WWF .

Близо двадесет години WWF работи в България за запазване местообитанията на дивите животни, които съхраняват и скъпите запаси на природата.

Всеки от нас също може да бъде природозащитник

Голямата задача на WWF е да построи бъдеще, в което хората живеят в естетика с природата. В което те я опазват и поставят грижи за нея, а тя поддържа живота на Земята посредством своите екосистемни услуги. Всеки може да стане част от идеята на WWF, като подари час на природата на. В момента България е на четвърто място в света и първо в Европа, като българите сме подарили над 1000 часа на планетата. След Часа на Земята WWF ще изтегли на инцидентен принцип 10 от участниците в природозащитните начинания и те ще получат тематична премия.

WWF със специфична изненада за феновете на природата

Тази година за първи път у нас ще отбележим празника на природата с. WWF и Cinema City ви канят да се насладите на хитовата анимация „ Кунг-фу панда 4 “ , чиято премиера беше преди броени дни.

Прожекциите ще се състоят тъкмо в навечерието на Часа на Земята, който тази година ще честваме на 23-и март: първата ще бъде в зала 3 на Cinema City Парадайс от 11:00 ч., а втората – в зала 7 на Cinema City Мол София от 13:30 ч. Приходите от прожекциите ще бъдат дарени на WWF в поддръжка на работата им по избавяне на още мечета-сираци и завръщането на добре познатите вкъщи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР