За да има стандарт по съдебна медицина, преди това трябва

...
За да има стандарт по съдебна медицина, преди това трябва
Коментари Харесай

Адв. Петрова: Предлаганият стандарт по съдебна медицина е хаотичен

„ За да има стандарт по правосъдна медицина, преди този момент би трябвало да се промени Законът за лечебните заведения – това е главният закон, в който се споделя, че би трябвало да има стандарти, а в него по неразбираеми аргументи е пропусната специалността правосъдна медицина “. Това съобщи пред Българска национална телевизия адв. доктор Мария Петрова, експерт по здравно право.

Тя бе безапелационна, че предлагания сега план за стандарт по правосъдна медицина е доста безреден и дава необразовано направена правна рамка, която ще направи активността на правосъдните медици невъзможна.

„ В момента това, което се прави, е едно мъртво раждане, раждането на една мъртва разпоредба, която няма по какъв начин да има своя юридически живот. Отделно от това, в случай че текстовете в нея бъдат признати, ще основат доста повече проблеми, в сравнение с е актуалното висящо състояние при изчезнал стандарт “, сподели юристката.

По думите й това е образец за „ пожарно законодателство “, а то не води в никакъв случай да нищо хубаво.

От своя страна правосъдният доктор доцент Александър Апостолов, ръководител на Българското сдружение по правосъдна медицина и основен координатор на Експертния съвет по правосъдна медицина и деонтология към Министерство на здравеопазването, акцентира, че намира логичност в предлагането у нас да се намерения за въвеждането на стандарт за писане на стандарти, като се унифицират условията по списването им.

По думите му в професионалните среди на правосъдните медици вървят разисквания на в този момент оферти вид, като мненията са разнопосочни – някои считат, че той не може да бъде признат в този му тип, други споделят, че може да се работи над по този начин предлагания текст и той да се поправя и добавя.

Адв. доктор Мария Петрова бе безапелационна, че не би трябвало да се прави компромис, а първо да се промени Законът за лечебните заведения. „ Ако ще се прави стандарт за писане на стандарти, би трябвало да се има поради, че имаме настоящ Закон за нормативните актове, ясно се знае какво е подзаконов нормативен акт и всеки правист знае това “, репликира тя.

Юристката бе безапелационна, че нито дефиницията на специалността в предлагания стандарт е вярна, нито разделите на специалността дават отговор на настоящото състояние.

„ У нас има прекомерно малко правосъдни медици, които работят в ужасни условия и без правна рамка на активността им. В същото време ние сътворяваме нещо, което е или прекомерно утопично, или прекомерно имагинерно, което по никакъв метод не може да бъде покрито в тяхното всекидневие “, сподели адв. Петрова.

Според доцент Апостолов у нас от години има проблеми, неатрактивно възнаграждение, незадоволителна техническа обезпеченост, а правосъдните медици са не повече от 60-65 в страната, включително пенсионираните, които не са дребен %.

„ Освен това те са неравномерно разпределени в огромните градове – София, Пловдив и Варна разполагат с релативно задоволителен личен състав. Но Плевен и Бургас не разполагат, а в 2-3 области няма искащи да бъдат подготвени и да останат на работа в лечебните заведения там “, сподели той.

Председателят на сдружението на правосъдните медици осведоми, че са отправили покана към световноизвестния специалист по правосъдна медицина от Португалия проф. Дуарте Нино Виейра и чакат той да показа опита и положителните международни практики с концепцията те да намерят място и в българския стандарт на специалността.

„ Не би трябвало да се бърза, а да се обмисли всичко “, заключи доцент Апостолов. 

Да извадим от анонимност правосъдните лекари, тази компетентност да не бъде апокрифна, тези експерти да получат сериозна възнаграждение и сигурна работна среда, тъй като в случай че правосъдните лекари спрат да работят, правораздавателната система ще блокира – каузи за застраховки, ПТП, това, което обществото назовава „ лекарски неточности “, телесните повреди, убийствата, всичко ще бъде блокирано, посочи адв. Петрова. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР