За да има срещу когото и да било народен представител

...
За да има срещу когото и да било народен представител
Коментари Харесай

Ирена Анастасова: ПП щяха да се борят с модела ГЕРБ, а се прегърнаха с най-върлите си врагове

„ За да има против който и да било депутат наказателно произвеждане, той или самичък би трябвало да се откаже от имунитета си, или би трябвало Народното събрание с гласоподаване в зала да смъкна имунитета му. В правилника на Народно събрание се споделя, че в зала не може по-рано от 5 дни от внасянето на настояването на прокуратурата да се случи това гласоподаване – ние изчакахме не 5, а 7 дни.  Практиката до момента демонстрира, че когато не е поискал националният представител самичък да се откаже от имунитета си, ръководителят на Народно събрание внася решение за сформиране на комисия, която би трябвало да се произнесе и надлежно да се стигне до гласоподаване в зала. Но практиката също по този начин демонстрира, че когато са се създавали такива комисии, в рамките сред 3 и 7 дни са излизали със съответното решение “. Това съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия и депутат от „ Българска социалистическа партия за България ” Ирена Анастасова в ефира на Евроком.
И изясни: „ Идеята за нашето решение, което входирахме в деловодството на Народно събрание, беше, че през днешния ден е седми ден - до седмия ден ръководителят на Народно събрание не е подхванал нищо. Като желаят комисия, тя трябваше към този момент да се случи “, сподели Анастасова и напомни изтеклите записи от Националния съвет на Политическа партия, където споделят, че „ за имунитетите ще се прави комисия, тя ще работи 6 месеца и ще се тупа топката “ и изрази терзанието на социалистите дали пък тъкмо това не се цели. 
Анастасова уточни, че ПП-ДБ и ГЕРБ пишат обща управническа стратегия и затова носят обща отговорност за това, което следва да се случва в страната. Попитана по отношение на ротационните министър-председатели акад. Николай Денков и Мария Габриел, тя отговори: „ Целта беше те да не бъдат водачи на партии, с цел да може в един миг водачите на партии да си измият ръцете с тях. В цялото общество, в това число и от тези, които ревниво пазят тази коалиция и изясняват, че не е имало различен ход – в цялото общество остана привкус на нещо подмолно, нечистоплътно “, добави тя.
Социалистката уточни, че всичко против което Българска социалистическа партия се е борила като модел на ръководство, е наложено в страна от ГЕРБ: „ Продължаваме промяната “ пристигнаха на политическата сцена с изключителната поръчка, че те са анти-ГЕРБ, отхвърлят всичко направено досега и ще се борят също с този модел. В един миг най-върлите врагове се прегърнаха “, сподели Анастасова и напомни, че Българска социалистическа партия от дълго време декларират, че двете партии са едно и също.
Тя напомни терзанията на социалистите, че бюджетът, импортиран от служебния кабинет, е предложил топене на средствата от Сребърния фонд, който е основан от Българска социалистическа партия през 2006 година: „ Този фонд е ненарушим и по закон парите от него не могат да се употребяват за нищо друго с изключение на за пенсии на хората – и това е гаранция, че в случай че по една или друга причина се получат някакви сривове в пенсионното обезпечаване, ние ще имаме тази гаранция – парите в Сребърния фонд “, сподели Анастасова и изрази утешение от думите на финансовия министър Асен Василев, че в бюджета, който ще се прави от постоянния парламент, няма да се протяга ръка на парите от Сребърния фонд.
„ Внесохме безапелационен текст, в който се споделя, че средствата от Сребърния фонд не се пипат по никакъв метод, за никакви други потребности, с изключение на за пенсиите на хората, в случай че се наложи “, добави националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “.
В ефира на Евроком Анастасова напомни настояването на социалистите минималната работна заплата да стане 50% от междинната за страната, което да влезе в действие от 1 юли т.г.: „ Всички останали гласоподаваха „ срещу “. Единствено Българска социалистическа партия го предложи и настояваше за това. Много е тъжно, че индивидът и проблемите на хората отсъстват досега от работата на този парламент. Нашата парламентарна група смята, че народните представители са там на първо време, с цел да помислят за хората. Ние във всеки един миг сме поставяли преди всичко проблемите на хората “, безапелационна бе тя.
Анастасова изрази отвращение, че останалите парламентарни групи не са подкрепили настояването на Българска социалистическа партия за увеличение на минималната работна заплата: „ През цялото време си представях по какъв начин едно семейство с двама родители на минималната работна заплата в размер на 780 лева, от които човек получава чисто сред 600-650 лева, с 1200 лева и две деца – мислих си дали тези, които натискат бутоните „ срещу “ това наше предложение, се сещат, че с изключение на техните деца, които надалеч не живеят с такива заплати на родителите си, има и други деца и 500 хиляди работещи небогати на минимална работна заплата в България “, попита тя и уточни нуждата предлаганите законопроекти да отразяват потребностите на хората.
Тя разяснява и тематиката просветителната система, като уточни, че учебното заведение е огледало на обществото и до момента в който то не стартира да цени знанието, обстановката в учебните заведения ще продължава да е такава. Анастасова посочи и казуса с възнагражденията на учителите, както и техния обществен статус и изрази терзанието си от резултатите от тазгодишните матури: „ 18% двойки на матурата по български език – това е потресаващо. Това значи, че тези деца излизат необразовани “, сподели Анастасова и уточни нуждата да се подхващат верните стъпки, с цел да се преодолее това състояние в образованието – посредством ново образователно наличие, нов метод на подготовка и подготовка на учителите, нова материална база в учебните заведения.
„ Темпът, с който тези проблеми би трябвало да бъдат решавани, би трябвало да бъде доста по-бърз, тъй като в случай че в този момент създадем всичко, което би трябвало – резултатът ще го видим след 10 години. А ние и в този момент не вършим всичко, което би трябвало “, сподели Анастасова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР