За да има референдум и той да може да се

...
За да има референдум и той да може да се
Коментари Харесай

В ИТН убедени, че ще накарат ВНС да ни направи президентска република

" За да има референдум и той да може да се случи, би трябвало въпросът да е заложен по този начин, че той да е от компетенцията на нормално Народно заседание. Със сигурност ще бъде дефиниран по този начин, че да докара до Велико Народно заседание ".

Такава убеденост изрази зам.-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов в ефира на Нова тв в коментар за следващия референдум, иницииран от изпадащата от властта партия - този път на тематика да стане ли България президентска (или полупрезидентска, по думите на юристкатана Има Такъв Народ Ива Митева) република. " Новото 20 " от Има Такъв Народ бе обявено предходната седмица от водача й Станислав Трифонов в няколкоминутно трагично видео под музикален акомпанимент.

Както Клуб Z писа, освен, че в конституцията е посочено, че единствено Велико народно събрание може да взима решения за промени във формата на държавното ръководство, само че има и тълкувателно решение на Конституционния съд, а в него се показва:  " Правомощието на Народното събрание да приема решение за производство на народен референдум е директно обвързано с останалите му конституционно уредени пълномощия. В този смисъл въпросите, предмет на народен референдум, могат да бъдат единствено такива, чието решение е от подготвеност на Народното събрание. Очевидно е, че откакто поначало националният референдум е с решителен темперамент, той не би могъл да извърши своето предопределение и вотът на жителите да бъде зачетен, като създаде планувания юридически резултат, в случай че въпросът (или въпросите), предмет на референдума, се окажат в компетенциите на друга институция или даже на друга власт ". Тоест, компетентността по този въпрос е единствено в ВНС.

" Когато зададете въпрос от компетенцията на Народно събрание и в случай че хората го поддържат, то става наложително за Народно събрание. Тоест, ще бъде по този начин направено, въпреки всичко при нас работят едни от най-хубавите адвокати, става наложително за използване от Народно събрание, в случай че е с нужния брой гласове. На предходния референдум ни скриха 12 000 гласа. Така че въпросът ще бъде дефиниран задоволително точно, с цел да се стигне до Велико народно събрание, чиято цел ще е смяна на конституцията в посока президентска република. Ясна, чиста дефиниция, която да не нарушава условията на закона, която хората, а не политиците желаят.

Ако референдумът се произнесе и Народно събрание свика Велико народно събрание, то ще бъде за смяна на конституцията - прекосяване от парламентарна република към президентска.Така че изобщо не е подвеждащо исказването на господин Трифонов ", считат обаче юристите на Има Такъв Народ.

Пътят до референдума обаче е дълъг и стартира с подписка на 400 000 души, които желаят произвеждането му, както и до изговаряне от Народното събрание, който освен може да редактира въпросите, ни и стимулирано да ги отхвърли. Ако въпреки всичко се стигне до допитване, предлагането, предмет на референдума, е признато, в случай че в гласуването са взели участие не по-малко от участвалите в последните избори за Народно заседание и в случай че с " да " са дали своят вот повече от половината от участвалите в референдума гласоподаватели. Когато в гласуването са взели участие по-малко от участвалите в последните избори за Народно заседание, само че повече от 20 на 100 от жителите с изборни права, и в случай че с " да " са дали своят вот повече от половината от участвалите в референдума, предлагането, предмет на референдума, се внася в Народното събрание и се преглежда. Но няма наложителен за осъществяване темперамент.

Дали България ще последва американския вид, или френския, по-известен като полупрезидентска република, това е разумно да се реши във Великото Народно заседание, счита още Тошко Йорданов. 

От къде въобще пристигна тази концепция, бе запитан.  И отвърна: в момента имало групова безнаказаност - Народно събрание взимало групови решения, Министерски съвет взимало групови решения, а в от време на време и еднолични, криейки се зад Народно събрание или зад групови решения, и нямало отговорност.

Ако приказваме за ясна отговорност да си назначим цар, отвърна водещата.

" Извинявайте, но това, което казвате не е тъкмо. В Съединени американски щати, Франция, които са демокрации, има ясна отговорност. А тук имаме предпочитание на група партийни дейци да са безконечни ", отвърна замесъникът на Трифонов.

По думите му Бойко Борисов нямало да ни ръководи 10 години, в случай че сме били президидентска република, тъй като имало първо един негов президент (Росен Плевнелиев), след това един, който не е негов (Румен Радев). Йорданов обаче пропусна да означи, че Борисов и Радев говороят еднотипно и в цялостен синхрон от повече от половин година насам.

Йорданов бе запитан и за мненията за централизация на власт, която може да докара в това число до тирания.

" Недемократични ли са Съединени американски щати, Франция? А ГЕРБ? Нямаше ли практическа тирания? Законите отново се коват в Народното събрание. Представителността се резервира в Народното събрание ", отвърна той.

Заместникът на Трифонов показа и какво счита за преференциалния избор - в подтекста на въпросите към претенции и неосъществен от Има Такъв Народ изцяло мажоритарен избор. " Нямаше доста възторг и във вашите редици ", уточни водещата, визирайки обстоятелството, че гласоподавателите на партията на Трифонов, която другояче би трябвало да е за избор на персони, не употребява преференцията.

" И в този момент няма доста възторг, тъй като може да ви се коства, че преференцията е мажоритарен избор, само че не е. Преференцията е извънредно комфортен метод да продавате депутатски места. Ако седнете да видите тези, които са влезнали с преференции, ще видите, че това са нелогични преференции. В множеството случаи това е търг, безспорен търг ", показа мнение за мажоритарния детайл в изборите ни Йорданов.

Коментари10 коментара
Моля, или се, с цел да участвате в диалога!
 Заглавие
Песента The Gambler е написана от Дон Шлитц през 1976 година И след това е записвана от разнообразни реализатори, в това число Джони Кеш. Кени Роджърс обаче е този, който съумява да направи песента сполучлива и разпознаваема.
20 5 Още КОментари Най-новоПрочети още
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР