За да има позитивен ефект за България - за домакинствата

...
За да има позитивен ефект за България - за домакинствата
Коментари Харесай

Александър Николов за договора с „Боташ”: Цената накрая ще е катастрофална за България

За да има положителен резултат за България - за семействата или за бизнеса, „ Булгаргаз ” би трябвало да купува синьото гориво на най-хубава цена и по най-хубавата инфраструктура. Тези условия не са спазени. Тъй като потреблението на газ ще спадне фрапантно, огромна част от отговорностите, които са включени към България по този контракт, ще бъдат платени, само че няма да бъдат употребявани.

 

Така някогашният министър на енергетиката Александър Николов разяснява подписания от служебното държавно управление контракт с „ Боташ ” в ефира на Нова тв.

„ Средната цена за това, което е включено по контракта, в края на контракта ще е пагубна за България. Това е по този начин, тъй като първо - преговорният развой е доста надалеч от транспарантен. Второ - няма данни, няма прелиминарен разбор за вътрешната консумация. Трето - няма районни срещи, които да потвърдят тази консумация ”, добави той.

Бившият министър акцентира, че това значи, че в края на интервала на контракта ще сме платили всичките си отговорности. „ Разбито по количествата, които ще са изконсумирани в България и/или от прилежащи страни, ще е доста по-ниско от плануваното. И междинната цена за предоставяната услуга ще е доста висока. А „ Булгаргаз ” ще е в тежко финансово положение ”, е мнението на Николов.

Той разясни, че има проблем със сключването на контракта с „ Боташ ”. „ Когато се подписва контракт за 13 години от политически кабинет, който има мандат за 3 месеца, е меко казано необичайно. Когато се договаря сходен контракт, договарянията, с цел да може да са задоволително ефикасни за България, са най-малко 6 до 9 месеца ”, добави някогашният енергиен министър.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР