За да има ефективна борба с корупцията, бизнесът трябва да

...
За да има ефективна борба с корупцията, бизнесът трябва да
Коментари Харесай

Икономическият министър обяви, че не получава сигнали за корупция

За да има ефикасна битка с корупцията, бизнесът би трябвало да подава съответни сигнали, а такива не постъпват в Министерството на стопанската система. Това съобщи пред депутатите в Народното събрание министърът на стопанската система Емил Караниколов, който беше изслушан за положението на бизнесклимата и отговори на депутатски въпроси.

Караниколов напомни за сигнал от трима предприемачи за " необичайно държание на един от служителите в звеното, занимаващо се с еврофондовете. Само един от тримата се съгласил да подаде сигнала публично, след което чиновникът бил задържан.

" Винаги желая съответни обстоятелства, с цел да предприемем дейности. Нямам съответни обстоятелства за някой, който работи в сивата стопанска система. Бизнесът би трябвало да ни подава такава информация, с цел да желае дейности от нас. Отправям зов от тази естрада - който има сигнали за контрабанда, сива стопанска система, да ги дава, а освен да ги твърди, това не ни оказва помощ ", сподели Караниколов.

Министърът съобщи пред депутатите, че ползата към България като капиталова дестинация се покачва, усъвършенства се бизнесклиматът, растежът се форсира, безработицата е на исторически най-ниските си равнища и се подхващат ограничения за понижаване на административната тежест за бизнеса.

Караниколов сподели, че настоящето ръководство е установило, че каненето на вложители в индустриалните зони преди там да има инфраструктура, ток и вода, не е добър вид и по тази причина ускорява вложенията в инфраструктурна съгласуваност на зоните. Закритите преди време районни поделения на Агенцията за дребни и междинни предприятия ще бъдат възобновени, с цел да не се губи връзката сред бизнесмените и администрацията.

Нараства броят планове, сертифицирани по Закона за поощряване на инв естициите, сподели министърът. Той изнесе данни за това, че от началото на годината са издадени 10 документа за 600 млн. лева и 1000 нови работни места, 6 от които са във високотехнологични производства и услуги. Други 20 плана за 400 млн. лева и 2000 работни места са в развой на узаконяване. През първата година ръководство са издадени 32 документа за 890 млн. лева и близо 3000 работни места.

Караниколов добави, че са контрактувани 1.853 милиарда лева или 74.6% от общия бюджет на европейската оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", над 3000 компании ще се възползват от помощ по програмата и няма риск от загуба на финансиране, увери той. До края на годината ще бъдат оповестени процедури за 400 млн. лева
Изплатените до момента средства са 635 млн. лева или 25%, само че единствено през последната година са платени половината от тях, т.е. усвояването се форсира, сподели министърът.

Депутатът от Българска социалистическа партия Румен Гечев разяснява, че данните на министъра са правилни, само че България губи " надпреварата " с останалите някогашни социалистически страни, които в този момент са членки на Европейски Съюз. Икономическият напредък на България е извънредно непълен, и в случай че не вземем изключителни ограничения, ще станем още по-последни, тъй като другите нации се движат по-бързо, сподели Гечев. Той назова непознатите вложения мотор на стопанската система - индикатор, по който България изостава даже и от Сърбия и Албания, привлекли над три до четири пъти повече вложения като дял от Брутният вътрешен продукт.

Караниколов се съгласи, че има и положителни, и неприятни неща в стопанската система, а страните, посочени като образец от Гечев, имат по-голям вътрешен пазар, само че България черпела от позитивния им опит.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР