За да има AirPolicing, трябва решение на Министерски съвет. Това

...
За да има AirPolicing, трябва решение на Министерски съвет. Това
Коментари Харесай

Джейхан Ибрямов: За да има AirPolicing, трябва решение на Министерски съвет

За да има AirPolicing, би трябвало решение на Министерски съвет. Това съобщи националният представител от Движение за права и свободи Джейхан Ибрямов по време на чуването на министъра на защитата Стефан Янев в отрасловата комисия в Народното събрание. „ Дори вие, господин министър, споменахте, че очаквате такова решение по отношение на изтребителите, които чакаме от Испания и Нидерландия “, добави Ибрямов, представен от пресцентъра на Движението.

За да не ескалира напрежението в публичното пространство, той зададе въпрос на министър Янев оправдано ли е да се задейства сега процедурата по AirPolicing, за което загатна и министър председателят Кирил Петков и какви са параметрите ѝ.

Разполагането на испански кораби в Черно море е част от друга процедура за увеличаване на AirPolicing, изясни Стефан Янев. В момента, в който Ф16 бъдат доставени и станат оперативно използваеми, тогава страната ни ще има и нов вид боеспособност, сподели още министърът.

Стефан Янев съобщи, че има нова конюнктура, в която говоренето от Изток и от Запад е по-изострено поради войските към Украйна. Решенията ще се вземат в НАТО на идната среща на високо равнище.

„ Надявам се на следващия ден на чуването на премиера Кирил Петков в пленарна зала по тематиката НАТО-Русия да чуем параметрите на деяние, параметрите на ръководство и на въздействие “, сподели още Ибрямов.

Той зададе и още един въпрос на министър Стефан Янев - на какъв стадий е окомплектоването на състава на българската войска и има ли някакви усложнения в тази посока.

" В продължение на години и най-много в интервала 2017-2021 година се вземаха решения за увеличение на разноските за защита и за увеличение на бюджета на Министерството на защитата, което е в вярна посока, поради обстоятелството, че през предходни години имаше фрапантно понижаване на самия бюджет и разноските за защита. Това беше едно от условията на Алианса, в който членуваме - да заделим 2 % от Брутният вътрешен продукт по разноските за защита. През годината се отделяха извънредно доста средства, както за финансови разноски, по този начин и за увеличение на възнагражденията в Българската войска и най-много за отпущането на средства за окомплектоването на военния състав ", сподели Ибрямов, мотивирайки питането си.

От позиция на персоналния състав и на мъжете, и на дамите в униформа, некомплектът е огромен, сподели Стефан Янев. И разкри, че през годините е варирал сред 5000-7000 души. Като повода е, че в съответните военни бюджети не е била залагана сумата, нужна за издръжката на тези 5000-7000 души. Това е проблем, който стои с особена заостреност, тъй като в случай че погледнем действително има войскови формирования, които са на ръба на функционалното осъществяване на техните отговорности от позиция на състав, съобщи Янев.

„ Затова тази година сме си сложили задачата да създадем състезания за всичките свободни места. Надявам си тези наши проекти да бъдат подкрепени през бюджета от Народното събрание ", акцентира министърът.

" Винаги сме отстоявали изразходването на средствата в обособените министерства и ведомства да бъде транспарантно ", разяснява Джейхан Ибрямов. И добави: " Моята молба е да бъдем точни и ясни, когато вършим самия бюджет както за некомплекта и попълването на персоналния състав, по този начин и за изразходването на всички останали средства като финансовите разноски и осъвременяването на бойната техника. "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР