За да говорим за доходи, трябва първо да говорим за

...
За да говорим за доходи, трябва първо да говорим за
Коментари Харесай

Божидар Данев – Меценат в бизнеса

За да приказваме за приходи, би трябвало първо да приказваме за произвеждане – е тезата, която Божидар Данев пази към този момент 25 години, в които е отпред на една от национално показаните работодателски организации у нас – Българска стопанска камара. И добавя: „ Не може да се раздават приходи, без да има стопанска система. “ Данев е определен за ръководител на БСК през 1993 година, а от 2011 година е неин изпълнителен ръководител. До дни ще оглави Асоциацията на организациите на българските работодатели. Постът се дава на ротационен принцип, а мандатът му е една година.

Божидар Данев е ученик на Техническия университет в София, в който се дипломира през 1965 година, след което постъпва на работа в Институт по кибернетика при Българската академия на науките. Получава премия на Българска академия на науките “най-добра научна разработка ” и национална премия “научна разработка с максимален стопански резултат ”. Защитава дисертация в региона на ръководството на социално-икономически системи. Хабилитира се като старши теоретичен помощник. Две години организира следдокторска специализация в Университета в Хановер, Германия, по ръководство на системи. Чете лекции във Германия, Швейцария, Италия, Съединени американски щати, Англия и други

Работи в Българската индустриална стопанска асоциация, а през 1987 година става заместник-председател на Централния кооперативен съюз (ЦКС) по финансовите въпроси.

В интервала 1991-1997 година е и основен изпълнителен шеф на Софийската фондова борса. До 2010 година Божидар Данев е член на УС на Българската академия на науките и заместник-председател на Настоятелството на Нов български университет.

Има над 100 научни изявления в наши и задгранични издания и три монографични изявления.
Данев е корав съперник на административното установяване на минималната заплата у нас. Според него тази порочна процедура „ нанася съществени рани на българската стопанска система “. „ В последните години, под натиска на синдикати и избрани политически кръгове, ние непрестанно променяме минималната работна заплата, без да се трансформира Брутният вътрешен продукт с нужните темпове “, споделя Данев.

И твърди, че ръководещите са се концентрирали и дебатират само по какъв начин да се подвигат административно заплатите в избрани браншове, а никой не се занимава с казуса по какъв начин да се увеличи брутният вътрешен артикул и каква да е индустриалната политика на страната. „ Ако стопанската система пораства с по-бързи темпове, заплатите автоматизирано ще се усилват и ще има най-сетне доближаване със стандарта на живот в Европа “, показва ръководителят на БСК. Той е безапелационен, че би трябвало да спрем да изнасяме първични материали, а да стартираме да произвеждаме подготвени артикули. „ Защо да не можем да създавам захранващи системи да вземем за пример, с цел да има повече добавена стойност? Защо би трябвало да изнасяме зърно за Турция, а да внасяме тестени произведения от там, откакто можем да ги вършим тук, а добавената стойност да остане в българската стопанската система? ”.
Позициите му постоянно провокират остра реакция от страна на синдикатите и служащите. Такъв е и казусът с изявлението му, че младежите у нас избират да работят като служители, поради по-леката работа и по-доброто възнаграждение спрямо действителния бранш.

Казва, че качества като дисциплинираност, отговорност към екипа и предпочитание за победа му ги е дал спортът. Две следващи години е бил републикански първенец по баскетбол за юноши. „ Благодарение на спорта, с който в никакъв случай не съм се разделял изцяло, към момента мога да си завързвам на сакат крайник връзките на обувките, макар годините. Все още мога, като погледна надолу, да видя върховете на обувките си “, разкрива Данев.

Другата му огромна пристрастеност е изкуството, където твърди, че намира успокоение и естетика със себе си и със света. „ Парите могат да се преброят, само че изкуството не предстои на преброяване. Така е и при дарителството. В проекцията на времето, изправени до изкуството, финансовите средства и политиката не са повече от отчаяние “, споделя Божидар Данев. Започва да колекционира предмети на изкуството още като студент. И дефинира колекционерската пристрастеност като доблестен вирус.

„ Това е болест – човек, като придобие няколко картини, стартира да желае още и още, а също така има потребност да ги споделя с хората “. Признава, че с времето част от художниците, чиито творби колекционира, му стават другари. Така беше с Генко, с Нерон, с Емил Стойчев, Греди Асса, изброява Данев.

Вече има сбирка от към 100 работи, като част от картините и скулптурите беше дарена от фамилията му при откриването на изложба UniArt в Нов български университет.

Вицепрезидент е на BusinessEurope

Божидар Данев беше определен за вицепрезидент на Конфедерацията на европейския бизнес (BusinessEurope). Номинацията му беше гласувана на годишна среща на съвета на президентите на конфедерацията в Талин, Естония, в края на предходната година. В основаната през 1958 година европейска организация членуват 40 национални индустриални и работодателски асоциации от 34 страни. Целта на BusinessEurope е да съставлява и пази ползите на европейските предприятия пред европейските институции.

ЗА НЕГО

Коректен сътрудник
Г-н Данев е потвърден специалист и правилен сътрудник, академик с известност, обединител, действителен и стимулиран бранител на ползите на бизнеса в България. Тази година господин Данев ще има изключително значима роля – ще ръководи Асоциацията на организациите на българските работодатели в годината на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Васил Велев,
ръководител на АИКБ

Той е буен колекционер
Вълнува се от изкуството и е буен колекционер, който целеустремено събира творби. Той е будител, който има мярка за нещата, освен за икономическите, само че и за духовните. И е от хората, които знаят, че изкуството не може да се има.
Светлин Русев, художник

Полезен е за България
Божидар Данев е потребен за България, изключително с присъединяване си в съвета за Тристранно съдействие. Този съвет е извънредно значим за икономическото развиване на страната.
Христо Друмев,
някогашен шеф на НДК

Вижда сигналите преди другите
Специалното при него е умеенето да види зад ъгъла едно или друго управническо решение или сигнал от международния бизнес преди другите да са разбрали какво идва. Да бъдеш толкоз години отпред на работодателска организация и да останеш на това място, демонстрира умеенето да слушаш и чуеш гледната точка на другия и да постигнеш компромис.
Иван Нейков,
някогашен обществен министър
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР