За да гарантира ефективен отговор за стабилизиране на икономическите и

...
За да гарантира ефективен отговор за стабилизиране на икономическите и
Коментари Харесай

Новата гаранционна програма COSME COVID-19 – успешното прилагане в подкрепа на бизнеса от ОББ

За да подсигурява ефикасен отговор за стабилизиране на икономическите и обществени вреди, провокирани от рецесията с COVID-19, Европейската комисия взе решение да стартира работа по проект за възвръщане към нормалността на Европа като сътвори фонд за възобновяване на последствията от рецесията. Усилията за поддръжка на жителите, бизнеса и страните членки са ориентирани в три съществени посоки. Първото е обвързвано с възобновяване на страните членки при запазване здравето на хората и поддръжка на лечебните заведения и медицинските служащи. Втората посока дава подтик на стопанската система и цели подкрепяне на частните вложения за подсилване на програмата “InvestEU ”, основаване на принадлежности за стратегически вложения, подкрепяне на основни браншове, както и разкриване на нови работни места и справяне с безработицата. Третото направление е ориентирано към поддръжка на основни стратегии за бъдещи рецесии и укрепване на научите изследвани и нововъведения.

По време на изключителното състояние, като част от въведените ограничения за възобновяване на стопанската система и стимулиране развиването на българския бизнес, започва предлагането на новата гаранционна стратегия COSME COVID-19, предоставена от Европейският капиталов фонд. Мярката е ориентирана към подкрепяне на микро, дребни и междинни предприятия по отношение на финансовите последствия, породени от COVID-19.

ОББ e първата българска банка, която сполучливо и с голям интензитет предлага новата гаранционна стратегия COSME COVID-19. Банката има над 20 годишен опит в предлагането на такива стратегии. Този опит е и в основата на триумфа при кандидатстването и в утвърждението на ОББ като една от първите 15 банки в Европейски Съюз, които получават достъп до тази стратегия. 

COSME COVID-19 е продължение на сполучливото съдействие на ОББ с ЕИФ в поддръжка развиването на българския бизнес като това ще разреши на ОББ да предлага оборотно финансиране при преференциални условия за предприятията, които имат потребност, без официални условия за доказване на въздействието на COVID-19 върху бизнеса им. Условията за присъединяване са оптимално облекчени за повече предприятия да могат да се възползват от мярката като консултирането по отношение на формалните изисквани е изцяло гратис. Поради противоепидемичните ограничения информацията е поместена и на уеб страницата на банката като е налична и опцията за онлайн запитвания за по-голяма действеност.

245 млн. лева е общата стойност на заемите, които ОББ ще даде в поддръжка на дребни и междинни предприятия по програмата на Европейския капиталов фонд. По нея гратис ще бъдат обезпечени 80% от размера на заемите, банковите гаранции и общите предели за оборотни средства и издаване на банкови гаранции в лв. и евро. Максималният размер на заема е 150 хиляди евро, а финансирането е за период от една до пет години с опция за удължение до 10 години. Програмата ще бъде отворена до края на 2020 година.

Към този миг ОББ има подписани 18 заема с гаранционен артикул COSME COVID-19 с общ размер от почти 2.4 млн. лв. и още 70 утвърдени покупко-продажби за над 3.9 млн. лева.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР