За да бъдете ефективен лидер, трябва да мислите като такъв.

...
За да бъдете ефективен лидер, трябва да мислите като такъв.
Коментари Харесай

Успешните лидери мислят по различен начин

За да бъдете ефикасен водач, би трябвало да мислите като подобен. Какво обаче значи да мислите като водач?

Успешните водачи доста постоянно мислят по метод, който ги разграничава от останалите. Те схващат доста добре, че всичко, което мислим, споделяме и вършим има последствия. Позитивните мисли предизвикват позитивните настройки, които от своя страна се трансформират в положителни резултати. Същото важи в цялостна мощ и за отрицателните мисли.

Както е споделил Ърл Найтингейл: „ Ние се трансформираме в това, което мислим. ”  

Успешните водачи схващат този принцип и сортират доста деликатно метода, по който показват своите мисли. Ето и няколко образеца:

1. Вместо да мислят единствено за себе си, те мислят и за другите.

Докато множеството хора показват своите очаквания и желания с изречения като „ Надявам се да получа “ и „ Искам да “, сполучливите водачи заменят „ аз “ с „ ние “. Техният екип, хората, които те управляват, постоянно е в челните редици.

2. Вместо да задълбочават проблемите, те търсят решение.

Проблемите са действителни и те заслужават нашето цялостно внимание, само че в последна сметка те не изчезват, в случай че не им бъде открито решение. Осъзнаването на обстоятелството, че нещата не вървят в вярната посока, е добра първа стъпка, само че нищо повече. Най-добрите водачи схващат, че съсредоточаването върху проблемите основава нови спънки и трудности и вместо това концентрират вниманието си върху тяхното разрешаване.

3. Вместо да се стремят към персонален триумф, те работят за построяването на сполучлив екип.

Повечето хора мислят, че триумфът е нещо, което човек би трябвало да реализира самичък, и че в случай че им се случи нещо хубаво, то е тъй като те са взели вярното решение и подхванали точното деяние. Успешните водачи схващат, че разнообразните качества и гении, които може да бъдат открити в един екип, усилват доста шанса за реализиране и поддържане на триумф. Тяхното мото е: „ Заедно можем повече! “.

4. Вместо да усложняват нещата, те ги опростяват.

Лесно е да се изгубите в детайлите и да превърнете някаква относително лесна задача в доста по-сложна. Великите водачи, въпреки това, имат способността да отстраняват всички ненужни странични детайли и да се концентрират върху същината на казуса.

5. Вместо да дефинират кой е прав, те пробват да схванат кое е вярното решение.

Успешните водачи отхвърлят да преглеждат споровете през призмата на това кой е прав и кой не, тъй като знаят, че най-хубавият метод за разрешаването на проблемите е взаимната работа. Те проучват самите въпроси, а не хората, които пазят противоположни позиции.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР