За да бъде силен външнополитически фактор, ЕС трябва да има

...
За да бъде силен външнополитически фактор, ЕС трябва да има
Коментари Харесай

Емил Радев във Владиславово: След Брекзит ЕС е по-близо до създаването на европейски въоръжени сили

 За да бъде мощен външнополитически фактор, Европейски Съюз би трябвало да има свои въоръжени сили. Досега Англия постоянно постановяваше несъгласие върху тази концепция, само че след Брекзит още веднъж е на дневен ред. Тази позиция евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев изрази на среща с членове и симпатизанти на Политическа партия ГЕРБ във варненския регион " Владислав Варненчик ". Повод за коментара му бе новата мигрантска вълна и напрежението по гръцко-турската граница.

" Към Европа е насочен огромен поток от хора, болшинството от които не са бежанци от Сирия, а стопански мигранти от Афганистан, Пакистан, Бангладеш, от Централна Африка. За страдание, въпреки и най-потърпевш от тази рецесия, Европейският съюз не взе участие в договарянията със Сирия, за разлика от страни като Съединени американски щати, Русия, Турция, Иран, Саудитска Арабия. За да има мощна външна политика, Европейски Съюз би трябвало да разполага с европейска войска или формирование за бързо реагиране в горещи конфликтни точки ", счита Емил Радев.

По думите му обаче решението на проблемите по външните граници на Европейски Съюз би трябвало да се реализира на дипломатическо равнище. " Премиерът Бойко Борисов е измежду дребното водачи, които сполучливо водят разговор с турския президент и могат да оказват помощ за превъзмогването на рецесията. Факт е, че даже когато съглашението сред Турция и Европейски Съюз не действаше, съглашението сред Турция и България се прилагаше ", напомни евродепутатът. Той увери, че България е страната, която охранява най-добре външната граница на Европейски Съюз и осведоми, че Европейската гранична и брегова защита ще спомага с техника и персонален състав за преодоляването на мигрантската рецесия. " Създадохме Фронтекс, с цел да работи точно в такива обстановки, като през идващите 2 години организацията би трябвало да разполага с общо 10 000 чиновници. С други думи, първичният й потенциал ще бъде повишен 5 пъти ", посочи Емил Радев.

В рамките на срещата, която се организира по самодейност на Николай Костадинов, кмет на региона и началник на ГЕРБ – Владиславово, българският евродепутат разяснява и напъните на Европейски Съюз да се противодейства на другата надвиснала заплаха – разпространяването на ковид. " Отпуснаха се доста средства, 10 млн. евро от които са за проучвателен планове. Мобилизиран е сериозен теоретичен капацитет, с цел да се работи за ограничение на заболеваемостта и предварителна защита. Очаква се до два месеца да имаме ваксина ", посочи Емил Радев. Той моли хората да не се поддават на суматоха, тъй като това би нараснало отрицателните резултати, в това число и за стопанската система.

В отговор на поставените въпроси Емил Радев обясни концепциите за единна минимална работна заплата в Европейски Съюз. Акцент в диалозите бе и европейското финансиране за страната ни. Евродепутатът бе безапелационен, че за разлика от страни като Словакия, Чехия, Полша и Унгария, за които европарите през идващия програмен интервал са понижени с до 25-30%, България ще може да разчита през 2021-2027 година на 4% повече средства за кохезионна политика. " Това подсигурява, че вложенията в обновяването на улици и квартали, в подобряването на просветителната инфраструктура, развиването на конкурентоспособен бизнес ще продължат и отсега нататък. При опазване на положителната финансова политика и стабилността на стопанската система ни, това ще разреши да наваксаме изоставането по отношение на богатите страни в Европейски Съюз и да се увеличи стандартът на живот ", акцентира Емил Радев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР