За да бъде преходът справедлив, ключово условие е подкрепата за

...
За да бъде преходът справедлив, ключово условие е подкрепата за
Коментари Харесай

Повече подкрепа за слабо развитите региони ще направи прехода справедлив

За да бъде преходът обективен, основно изискване е поддръжката за едва развитите райони да бъде още по-изразена и целенасочена. Това е една от позициите, които България ще отстоява по време на неофициалното съвещание на Съвета на Европейския съюз по общи въпроси, част „ Кохезионна политика " на 5-6 февруари 2024 година в гр. Монс, Кралство Белгия. Позицията и целите за страната ни бяха утвърдени от Министерски съвет.

Политиката за икономическо, обществено и териториално доближаване би трябвало да продължи да се осъществя като съществена, обща политика на Европейски Съюз за дълготрайни вложения в уравновесено и стабилно развиване на всички европейски райони, се споделя в нея. По подобен метод тя следва да способства както за намаляването на междурегионалните разлики, поради наследените структурни провокации, по този начин и за предотвратяването на нови неравенства поради последните рецесии, както и задачите на зеления и цифровия преходи.

По време на срещата министрите ще разискват бъдещата Кохезионна политика (КП) след 2027 година, нейните съществени цели, основните правила, които следва да управляват осъществяването ѝ, както и опциите за спомагателни ограничения за опростеното ѝ използване след 2027 година

Необходимо е бъдещите правила за използване на политиката да регистрират досегашния опит и научените уроци. Намаляване на административната тежест от ръководството на стратегиите и плановете може да се реализира с уеднаквяването и хармонизирането на използваните правила за финансирането от обособените фондове на Европейски Съюз. Това би улеснило както достъпа до финансиране, по този начин и би помогнало да се допълват по-добре секторните политики, предоставяйки интегрирани решения на проблемите на обособените райони, съгласно техните особености и потребности.

Според страната ни изключително значим приоритет, който би трябвало да откри място в бъдещата Кохезионна политика на Европейския съюз, е намирането на отговор на отрицателните демографски трендове, като обезлюдяването на някои райони, ниските равнища на претовареност и „ приключването на мозъци ".

Подкрепата от Кохезионната политика в браншове като обучение, инфраструктура, нововъведения и рационализация на предприятията е значима за повишение на световната конкурентоспособност на Съюза, както и прави районите по-добри места за живот и работа.

Принципът на споделено ръководство сред Европейската комисия и страните членки, включително опциите за избор на последните да вземат решение по какъв метод да се включат в реализирането на европейските цели, както и правилото на партньорството сред всички заинтригувани страни в програмирането и ръководството на финансовата поддръжка от Европейски Съюз ще създадат Кохезионната политика по близка до жителите, се споделя в позицията ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР