За да бъде храненето ни здравословно, блюдата ни трябва да

...
За да бъде храненето ни здравословно, блюдата ни трябва да
Коментари Харесай

Слагайте цветни храни на трапезата, те лекуват!

За да бъде храненето ни здравословно, блюдата ни би трябвало да бъдат „ разноцветни “ и съдържат задоволително количество артикули от всяка група. В взаимозависимост от цвета си, продуктите имат друга изгода за организма, споделя диетологът Еда Балджъ от университета Бейкент, написа БГНЕС

Продуктите със зелен, жълт, оранжев, бял, червен и виолетов цвят имат разнообразни потребни за нашия организъм свойства.

Червените и лилавите храни са доста положителни антиоксиданти.

Червените съдържат фитохимикали, които са значими за здравето на сърцето и ускоряват паметта. В същото време те имат противовъзпалителни свойства. Известно е, че ликопенът, който се съдържа в алените храни, понижава риска от рак. Примери за такива храни са цвеклото, доматите, аленото грозде, ягодите и малините. А антоцианините придават виолетов цвят на храните и имат възпиращ стареенето резултат. Едновременно с това те са значими и за здравето на костите и предотвратяват някои типове рак. Червените и лилавите храни пазят имунната ни система и защищават организма ни от заболявания, сподели Балджъ.

Оранжевите храни също са богати на антиоксиданти. Те понижават риска от развиване на сърдечни болести. Благодарение на свойствата си, укрепват имунната система. Пример за такива артикули са тиквата, морковите и портокалите.

Жълтите храни съдържат доста витамин С и се отразяват позитивно на храносмилателната система. Освен това усъвършенстват функционалностите на мозъка. За образец диетологът уточни бананите, ананаса, лимона и картофите. Като цяло, жълтите и оранжевите храни са източник на високо наличие на витамин С и фибри. Като изхвърлят от организма ни нездравословните субстанции, те покачват неговите съпротивителни сили.

Белите храни съдържат алицин, който подкрепя укрепването на имунната система. Успоредно с това защищава от сърдечни болести, снижават равнището на холестерин и на глюкоза. Като образци са посочени чесънът, лукът, бялата ряпа и карфиолът.

Зелените храни са богати на витамините A, C, B2 и съдържат доста други витамини и минерали като калий, магнезий и фосфор. Те съдържат и доста фибри и подсигуряват естественото действие на червата. Прочистват кръвта, укрепват имунната система и понижават умората. Освен това са потребни за психическото здраве и в битката с проблеми като акнето.

Затова, с цел да бъдем здрави, се предлага наличието на чинията ни да бъде „ цветно “, сподели диетологът Еда Балджъ.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР