За да бъде епидемологично достоверно, е достатъчно да се тества

...
За да бъде епидемологично достоверно, е достатъчно да се тества
Коментари Харесай

Доц. Мангъров: Достатъчно е да се тества част от населението на случаен принцип

За да бъде епидемологично правдиво, е задоволително да се тества част от популацията на инцидентен принцип. Така доцент Атанас Мангъров, шеф на детската клиника в Инфекциозна болница разяснява концепцията на министъра на здравеопзаването да стартира всеобщо тестване на хората, заяви БНР.

Доц. Мангъров пръв предложи още при започване на пандемията да има всеобщо тестване за ковид.

" Хубаво е да се вършат както едните проби, с които се откриват хората, които отделят вируса, по този начин и другите проби, с които се открива каква част от популацията имат антитела против вируса. Не е нужно да се изследва цялото население до човек, задоволително е да се изследва една избрана част ", съобщи експертът.

" Трябва да се направи едно представително изследване, което да бъде задоволително огромно, с цел да е правдиво – да не се изтеглят единствено служители на реда, лекари…, а да се изследва на инцидентен правилото популацията, с цел да се получи информация какво се случва в страната. Би могло да се изследва и цялото население, само че ще бъде доста скъпо и няма да ни стигне времето, с цел да го създадем ", разяснява още доцент Мангъров.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР