за членство в НАТО. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан,

...
за членство в НАТО. Това заяви унгарският премиер Виктор Орбан,
Коментари Харесай

Унгария подкрепя Швеция за НАТО, но Турция остава непреклонна

за участие в НАТО. Това съобщи унгарският министър председател Виктор Орбан, представен от ТАСС.

" Правителството на Унгария към този момент взе решение за участието на Швеция в НАТО, което беше позитивно ", акцентира той на конференция във Виена.

Орбан означи, че Будапеща поддържа контакт с Алианса и Турция по въпроса. " Подкрепяме участието на Швеция, само че Народното събрание на Унгария към момента не го е утвърдил. Ще предприемем дейности, когато е належащо. Унгария не се колебае с решенията си ", увери министър председателят.

Не по този начин обаче стои въпросът с Турция.
 Швеция не губи вяра за влизане в НАТО до юли
Швеция не губи вяра за влизане в НАТО до юли

Не е несъмнено обаче, че това ще се случи

Президентът Реджеп Тайип Ердоган съобщи през днешния ден, че страната му към момента не може да утвърди присъединението на скандинавската страна към НАТО заради поддръжката ѝ за терористите.

" Подкрепихме политиката на отворени порти на НАТО. Одобрихме участието на Финландия. Но не можем да подкрепим тези, които приветстват терористите. Очакваме Швеция да извърши уговорките си ", настоя той.

Швеция и Финландия дружно за присъединение към Алианса през май предходната година, изоставяйки десетилетия военна необвързаност - решение, провокирано от войната на Русия против Украйна, която стартира на 24 февруари 2022 година Финландия стана член на Алианса през април, само че процедурата бе забавена за Швеция.

Стокхолм си сложи за цел да се причисли към НАТО на и въпреки да има мощна поддръжка от други страни членки, като Съединените щати, до момента Турция и Унгария се въздържаха да ратифицират кандидатурата ѝ.
 Турция и Швеция не съумяха да се спогодят за НАТО
Турция и Швеция не съумяха да се спогодят за НАТО

Ще беседват още веднъж в понеделник
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР