За четиринадесети път ще се чества тази година . Последният

...
За четиринадесети път ще се чества тази година . Последният
Коментари Харесай

Последният ден на февруари отбелязваме Деня на редките болести

За четиринадесети път ще се празнува тази година. Последният ден на февруари ще сплоти милиони хора по света.
Главната цел на самодейността е да се увеличи осведомеността измежду обществото и да помогне за по-бързото диагностициране и лекуване на засегнатите. Кампанията е основана от EURORDIS и нейния Съвет на националните сдружения през 2008 година и последователно се трансформира в международен феномен. Всяка година хиляди градове в над 100 страни вземат присъединяване в тази огромна самодейност, която подсигурява, че гласът на хората, живеещи с рядко заболяване, продължава да бъде чуван и отразяван от световната общественост даже на фона на пандемията от ковид.
Основното обръщение на тазгодишната акция е „ Ние хората с редки заболявания сме доста, ние хората с редки заболявания сме мощни, ние хората с редки заболявания сме обединени “ и се концентрира върху преформулирането на думата „ рядко “, представляващо над 8000 типа редки заболявания, както и върху другите аспекти на живота на тези хора и опита им от живота с рядко заболяване. Стреми се да ни подсети, че сме освен това от заболяването и че капацитетът ни не е стеснен от това, което сами можем да реализираме.
Въпреки че всяко рядко и комплицирано положение може да засегне единствено дребен брой пациенти, редките болести са световна грижа и засягат към 300 милиона души по целия свят. На този ден се събираме, с цел да покажем поддръжка, да се свържем, да споделим и да изградим възприятие за принадлежност, тъй че никой човек, който живее с рядка болест, да не се усеща самичък. Заедно ние сме световна общественост, която се грижи един за различен.
Поради пандемичната конюнктура провеждането на всички събития за отбелязване Световния ден на редките заболявания ще бъде съобразено с наложените ограничения.

В София ще се организира Пресконференция с присъединяване на водещи експерти в региона на редките заболявания. Националният замък на културата ще грейне в цвета на редките заболявания и ще покаже решимостта на хората да се оправят с проблемите зараждащи от хронични живото застрашаващи болести. Спортен празник на пациенти с хронични болести в Национална спортна академия в границите на вероятните разновидности. На 27 и 28 Февруари ще се организира онлайн семинар с един от най-старите ресурсни центрове в Европа за поддръжка на хора с редки заболявания и увреждания FRAMBU / https://frambu.no.
На 28.02.2021 година ще се отслужи молебен за здраве във връзка на деня на хората с редки заболявания в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ракитово, Сандански, Радомир, Враца, Шумен, Бургас, Сливен, Добрич, Кюстендил, Силистра, Плевен, Русе, Велинград,
В Пловдив ще се означи интернационалният ден на хората с редки заболявания посредством фотоси с цветни послания с мотото на акцията. Цветовете символизират хилядите типове редки диагнози в света.
Професионалната гимназия по хранителни технологии и техника – гр. Пловдив, ще се включи също в отбелязването на този значим ден.
Ще се раздадат медицински маски с логото на НАХРБ на медицински, общински служащи и сподвижници в София, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Ракитово, Сандански, Радомир, Враца, Шумен, Бургас, Сливен, Добрич, Кюстендил, Силистра, Плевен, Русе, Велинград.
Градскията превоз в градовете Бургас, Шумен и Враца ще бъде украсен със знаците на денят на редките заболявания.
В Плевен като част от национална студентска акция ще се основат осведомителни постове за редките заболявания под мотото на акцията.
В Хасково - Флашмоб със студентите от Филиал Хасково на Тракийски университет.
Поради пандемичната конюнктура осведомителната акция в по-голямата си част ще се организира в Интернет.
В Сандански с поддръжката на Общината ще се слагат тематични къщички за птици в парковата зона на града и в дворовете на обществените домове.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР