За четиричленно домакинство в град като Пловдив са необходими 2301

...
За четиричленно домакинство в град като Пловдив са необходими 2301
Коментари Харесай

Животът в София с 30% по-скъп от Пловдив

За четиричленно домакинство в град като Пловдив са нужни 2301 лева на месец, сочат данните на Института за обществени и синдикални проучвания (ИССИ) на КНСБ. Твърдението е резултат от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот в България през третото тримесечие на т.г., оповестиха на конференция от синдиката. Тези пари са нужни, с цел да се задоволяват главните потребности, свързани с храна, с изискванията на живот, опазване на здравето и обучение.

Средно на човек от този вид четиричленно домакинство издръжката на живота е 575,28 лева, по тази причина брутната работна заплата за всеки от двамата работещи родители би трябвало да бъде не по-ниска от 1474 лева

Официалните данни за заплатите на наетите през третото тримесечие на 2017 година регистрират междинна работна заплата за страната от 1037 лева, която е с близо 30% по-ниска от нужните междинни стойности за прехрана.

Под издръжката на живота са 75% от семействата в България, или общо 5 400 000 българи, сподели водачът на КНСБ Пламен Димитров. Само 25% от семействата са с общ приход на човек над издръжката на живота, или към 1,8 млн. души. 30% от семействата са с общ приход на човек под издръжката за бедните семейства, или близо 2 165 000 души.

От КНСБ за първи път са пресметнали и издръжката на живота за София. Необходимите средства за прехрана за 4-членно домакинство са 3003,32 лева, като приблизително на човек издръжката на живот е 750,83 лева Тя надвишава междинните за страната стойности с 30,5%.

Според формалните данни за заплатите в София междинната в столицата е 1405 лева, която е с близо 27% по-ниска от нужната. Основният принос за покачване на издръжката на живот в страната имат питателните артикули с растеж от 4,4% на годишна база, а при нехранителните артикули темпът се задържа на релативно по-ниски равнища от 1,6%, което съгласно КНСБ значи, че инфлацията гладко се завръща в България, което те изтълкуваха като добър знак. /Марица.бг
.
тагове живот софия пловдив
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР