За четири години БВП е нараснал с една четвърт, средната

...
За четири години БВП е нараснал с една четвърт, средната
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Трябва да възстановим нормалния политически диалог – без крясъци, без обиди

За четири години Брутният вътрешен продукт е повишен с една четвърт, междинната заплата с 50 на 100, а минималната пенсия се е удвоила, регистрира вицепремиерът Томислав Дончев на среща с КНСБ. По думите му ръководството е моделиране на процесите, търсене на консенсус, а постигнатото е вследствие на общи старания, посредством механизми на взимане на решения, в които и синдикатите вземат участие. Вицепремиерът благодари на обществените сътрудници за постигнатото.

Според Дончев огромната политическа задача, която стои, е възобновяване на естествения политически разговор - без викове, без обиди, да се работи с прагматични категории. Той съобщи, че в идващите години България ще е изправена пред големи провокации и благоприятни условия, като, по думите му, в случай че не сме готови, в случай че не сме в положение да намираме минималната доза консенсус, може да се окаже, че ще се спънем в провокациите и ще изпуснем опциите. " Не оборвам правото, който ръководи да бъде подложен на критика, в противен случай - това е обвързване, само че би трябвало да върнем рефлекса - където е вероятен диалог по тежките тематики, той да се състои ", съобщи Дончев. Той добави, че който и да ръководи, би трябвало да преведе страната през предизвикването " Зелена договорка ", като съгласно него този развой не би трябвало да тече през типичните политически нервности, тъй като по този начин нищо няма да реализираме.

Вицепремиерът счита, че излизането от Ковид рецесията в здравен проект е първата тематика пред България, а другите са по какъв начин излизаме в социално- стопански проект и " кой по какъв начин си показва формулата на растежа ". По думите на Дончев би трябвало от ден на ден да се мисли за качество на вложенията, да има икономическа промяна. България би трябвало да се върне на пътя на растежа още тази година, счита вицепремиерът и добави, че е нужна фокусирана държавна поддръжка, даже по-голяма от тази, която е в този момент. Планът за възобновяване и резистентност ще е доста мощен инструмент в тази посока.

Според вицепремиера, в случай че единствено разширяваме мащабите, значима смяна няма да има. " Аз не споделям, че шивашка фабрика е нещо неприятно, само че приносът към растежа е дребен ", добави Дончев. Той счита, че би трябвало да се създават фрагменти, които пазарът да търси.

Здравният министър Костадин Ангелов уточни, че главната причина за смъртността в България са хората, които страдат от сърдечно-съдови болести, както и пациентите с онкологични болести. По думите му напъните ще са за стратегии за профилактика за тези пациенти, гарантирането на бърз достъп посредством т.нар.златен час, промяна в незабавната помощ.

По-високи приходи в опазването на здравето, стратегии за профилактика и ранна диагностика също са извънредно нужни и по тях към този момент се работи, регистрира здравният министър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР