За част от потребители е предизвикателство да навлязат в същността,

...
За част от потребители е предизвикателство да навлязат в същността,
Коментари Харесай

Нужна е стандартизирана форма при застраховки, обвързани с инвестиционен фонд

За част от консуматори е предизвикателство да навлязат в същността, характерностите и изискванията на относително нови за нашия пазар финансови артикули като застраховките, обвързани с капиталов фонд, настояват от Асоциацията на българските застрахователи. Според сектора тези артикули се показват по друг метод от другите компании, което усложнява сравнението сред другите пазарни предложения. В резултат потребителите постоянно не могат да се възползват пълноценно от тези артикули.

"Унифицираното и систематизирано показване на най-съществената информация за тези артикули дава опция на потребителите да се ориентират по-лесно във връзка с основните им характерности, да вършат съответни съпоставения сред сходни пазарни оферти и надлежно да вземат по-информирани и рационални решения за прилагане на даден артикул ", считат от Асоциацията на застрахователите. Такава е и задачата на направения и утвърден от АБЗ пример на главен информативен документ (ОИД) за основаващи се на обезпечаване капиталови артикули.

Асоциацията поддържа като добра процедура и предизвиква своите членове да употребяват този пример при показване на застрахователните си артикули, обвързани с капиталов фонд. Документът е създаден предвид на спецификите на българския пазар и е координиран с Комисията за финансов контрол. Образецът на главния информативен документ е оповестен на интернет страницата на АБЗ в раздел „ Нормативна уредба “, „ Добри практики “.

Основният информативен документ съдържа информация за главните характерности на продукта, за присъщите рисковете и вероятната възращаемост от вложенията, като се оферират 4 разнообразни сюжети - спешен, скептичен, сдържан, оптимистичен. В класифициран тип е показана информация за всички разноски, свързани с съответния артикул. Дава се информация за целесъобразния интервал на държане на продукта, за правото на откуп, по кое време поражда това право и какво получава потребителят в този случай. Описано е къде потребителят може да подаде тъжба, както и друга потребна информация.

Образецът на главен информативен документ е направен от АБЗ по отношение на използването на Регламент (ЕС) № 1286/2014 от 26 ноември 2014 година по отношение на главните осведомителни документи за пакети с капиталови артикули на дребно и основаващи се на обезпечаване капиталови артикули.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР