За бяха 158 народни представители, трима от ПП-ДБ бяха против

...
За бяха 158 народни представители, трима от ПП-ДБ бяха против
Коментари Харесай

Депутатите решиха МВР да охранява всички центрове за настаняване на чужденци

" За " бяха 158 народни представители, трима от ПП-ДБ бяха срещу и 57 депутати от " Продължаваме промяната-Демократична България " се въздържаха, заяви Българска телеграфна агенция.

Предложението цели да обезпечи засилена и наложителна защита на всички центрове за настаняване на чужденци с оглед попречване на бъдещи произшествия, е записано в претекстовете.

С тях Министерство на вътрешните работи ще охранява териториалните поделения на Държавната организация за бежанците (ДАБ) при Министерския съвет. В момента на законово равнище е планувано вътрешното министерство въз основа на подписан контракт със заинтригувани лица да може да реализира защита от полицейски органи включително със сигнално-охранителна и друга техника. както и да подписва контракти с ДАБ за защита, само че поради зачестилите конфликти сред български жители и чужденци, поражда нужда тази опция да се вмени като обвързване на Министерство на вътрешните работи, считат вносителите

При полемиката, траяла близо 4 часа, от " Продължаваме промяната -Демократична България " (ПП-ДБ) попитаха от кое място ще дойдат парите за неустойки при предварително преустановяване на контракти с частни компании, които сега охраняват центровете. Групата щяла да се въздържи при първото четене и да внесе оферти сред двете гласувания. ПП-ДБ са недоволни, че сътрудниците им в ръководството не са съгласували плана с тях авансово.

От ГЕРБ-СДС дадоха отговор, че в българското общество има терзание и за националната сигурност пари не би трябвало да се пестят. Ако има неточности през годините, не би трябвало да се жалят пари, обявиха те и показаха, че в случай че един законопроект е добър, би трябвало да се поддържа, без значение кой го внася.

Целта да бъдат добре охранявани центровете е вярна, означи Божидар Божанов от ПП-ДБ. Но, попита той, има ли риск да плащаме неустойки при предварителното преустановяване на договорите с компаниите, които сега ги охраняват, какъв брой ще коства, средствата по фонд " Убежище, миграция и интеграция " може ли да финансира непосредствено Министерство на вътрешните работи за тази защита. Според него сред двете четения би трябвало да се уточняват текстовете, тъй че да има най-малък резултат върху бюджета. Затова и от парламентарната група щели да са въздържат при гласуването в този момент. Трябвало да се обясни и в какъв времеви небосвод Министерство на вътрешните работи може да обезпечи тази услуга качествено. Нужно е и вътрешно преструктуриране в министерството, означи Божанов.

Не знам за какво сте по този начин загрижени за компаниите, които в този момент извършват тези функционалности в случай,че осъществяването на активността им е под сериозния най-малко, те не си правят работата, отговори Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС. Целта на този законопроект е Министерство на вътрешните работи да следи институционално защитата на тези центрове, добави депутатът

Според ГЕРБ Държавната организация за бежанците (ДАБ) е в неспособност да овладее обстановката, мизерните условия в центровете са видни. Идеята е да насърчим институциите да си свършат работата, уточни Георгиев.

Не разбирам за какво ПП-ДБ ще се въздържат, не разбирате ли форсмажора, в който се намираме сега, взе думата Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС. Очевидно има напрежение в центровете, не виждам по-логично от това те да се охраняват от Министерство на вътрешните работи и не разбирам за какво до момента са охранявани от частни компании, разяснява той. За националната сигурност ще харчим толкоз, колкото би трябвало, в случай че някой е позволил неточност, ще платим за нея и ще платим още повече пари, с цел да я изправим, съобщи депутатът. Според него има концептуално недоумение на казуса с бежанците. Председателят на ДАБ няколко пъти сподели, че няма европейски средства, че се е наложила редуциране на чиновници - в случай че няма такива средства, разпускаме ли страната, може ли тази страна да прави действия, без да е подвластна от европейски средства, продължи Чолаков. Той означи също, че и до момента бежанци са в хотели, в държавни почивни бази, вместо да са интегрирани на трудовия пазар, а децата да вървят на учебно заведение. Смятам, че има вътрешен проблем, и той е в ДАБ, която концептуално не схваща по какъв начин да се оправя с този въпрос, заключи депутатът.

Колегата му Маноил Манев изясни, че няма по какъв начин в интервал по-малък от 1 година да има назначения в Министерство на вътрешните работи по нов щат, по тази причина и бюджетът няма да бъде претрупан. Проблемът е, че в цялостната идея за защита на мигранските общежития от открит вид ДАБ е стигнала до дъното, оферират ѝ се пари по интернационалните фондове за чиновници по защитата, тя не ги осъществя, посочи представителят на ГЕРБ-СДС. Като ръководител на комисията по вътрешна сигурност даде обещание тя да организира едно съвещание в случайно място за настаняване на чужденци, с цел да се видят проблемите.

Според Настимир Ананиев (ПП-ДБ) би трябвало да се обезпечи възприятието за сигурност отвън центровете, а не в тях. Искате да натоварите Министерство на вътрешните работи с спомагателни задължения, вместо да се занимавате точно с тази сигурност, уточни той. По думите му би трябвало където има такива центрове, да има засилено полицейско наличие в самите обитаеми места, а не Министерство на вътрешните работи да стои на входа и изхода и да гледа кой влиза и излиза.

Бившият вицепремиер в кабинета " Петков " Калина Константинова напомни, че вътрешният министър преди ден е декларирал в Народно събрание, че няма невиждан напън на мигранти по границите и наклонността е трайна. т..е няма форсмажор да водим този спор, да пожелаваме спомагателни средства и бройки от министерството. В Министерство на вътрешните работи има 4000 трайно незаети бройки, само че дано да дадем на Министерство на вътрешните работи още бройки и бюджет, разяснява тя предложенията в плана.

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов също акцентира, че няма изключителни условия. Преекспонирането на две хулигански прояви в София и пакетирането им с това, че има проблем с бежанци, не отразява същинската обстановка, уточни той. Не разбирам за какво по подобен метод трябваше да се внасят тези законопроекти, за какво с нас не бяха разисквани, нали сме в едно ръководство. Въпросът е и бюджетен и който твърди, че не става дума за спомагателни средства, не е правилно. Би могло Министерство на вътрешните работи, която е най-голямата администрация, да откри спомагателни запаси, вместо да търсим в този момент метод да усилваме щатната бройка, счита Атанасов.

Всеки добър законопроект на който и да е народен представител бих подкрепил, нищо, че авансово не ми се е обадил, отговори му Радомир Чолаков

Иван Иванов от " Българска социалистическа партия за България " изрази поддръжка на парламентарната си група за предлаганите промени. Това ще докара до няколко неща - по-сериозно, интензивно и резултатно охраняване на външната граница с Турция, където са главните проблеми с противозаконната миграция, поради некачественото възпиращо оборудване, на второ място, ще облекчи значително работата на чиновниците на Министерство на вътрешните работи, които всяка година са командировани там, като по този начин пък се оголват обитаемоте места, изясни националният представител. И съгласно него в центровете за настаняване на чужденците към ДАБ не се реализира задоволителен надзор.

Тоталната абдикация на страната от нейните функционалности, е изводът на Цончо Ганев от " Възраждане ". По думите му когато се приказва за пропуснати изгоди от асимилиране на европейски средства, че ръководителят на ДАБ не си прави работата е добре да се каже, че е назначен от ПП-ДБ, Кирил Петков го е назначавал и той би трябвало да си носи отговорността.

Ивайло Вълчев от " ИТН " съобщи, че парламентарната група поддържа духа на измененията. Кои са другите центрове, разнообразни от местата за настаняване към ДАБ, записани в законопроекта, значи ли, че ще се охраняват центрове, които следва да се основават, попита депутатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР