За бунтовете от вчера и днес - пред камерата на

...
За бунтовете от вчера и днес - пред камерата на
Коментари Харесай

Бунтове от вчера и днес: Говорят Милена Славова, Васил Гюров и Светослав Витков

За протестите от през вчерашния ден и през днешния ден - пред камерата на „ Панорама “ приказват трима рок бунтари - Милена Славова, Васил Гюров и Светослав Витков.


Това не е просто мелодия. Милена и група „ Ревю “, Светльо и група „ Хиподил “, свирели рок във времето на възбраните. А рокът означавал митинг, протест, независимост. Защото независимост нямало доста.
Милена Славова: Цензурата беше доста тежка. Защото имаше някакви такива измислени условия, насилствени. За външния тип, който наподобява по друго от другите, беше апетитен с пръст.Васил Гюров: Обикновени музиканти като нас нямаха никакъв късмет да бъдат пускани нито по малкия екран, нито по радиото. Имаше комисия, която решаваше какво може да се пуска и какво не.Светослав Витков: Ние я живеехме свободата. Което е най-хубавото нещо. Живеехме с цялостни сили. Милена Славова: Свободата си представях аз като избягам на Запад.
Така и станало. Внезапно границите паднали. Свободата пристигнала някак ненадейно и бързо. А рокерите и пънкарите от софийското кафене „ Кравай “ тръгнали по манифестации или по чужбина.

Васил Гюров: Една голяма част от българските музиканти и освен, младежи, потеглиха по този начин да се пробват. Навсякъде из Щатите, Европа. След време доста от тези мои връстници, както и аз, се върнахме.


 Милена Славова Милена Славова © Българска национална телевизия
Защо се разбунтувахте?
Светослав Витков: Виж, младежите се бунтуват и то е нещо изцяло обикновено. А ние тогава бяхме в един подобен интервал, който е междинка. Социализмът се смени, в това време пристигна, някакъв непостоянен строй. До този миг, ние бяхме, невероятно да носиш дълги коси. Да имаш дънки, обеци, татуировки. Така че протеста беше против подправения морал на края на 80 –те. В същото време оттова стартира едно развлечение, което се придвижи в пънк.
Но против какво да се разбунтуваш? „ Хиподил “ пеели за грозните дами, алкохолния делириум и за още няколко нецензурни работи. Тъкмо поради тях ги подхванала и новата цензура. 4-ят им албум бил неразрешен от Министерството на културата.

На кого се смеете?
Светослав Витков: Смеем се на всичко, на което би трябвало да се разплачеш. Защото приемаш нещата, надсмиваш се, излизаш от нещастието и я превръщаш в комедия.
Опитали и с политиката. Там протестите стават по-начесто. Васил Гюров бил претендент за общиснки консултант, а Светослав Витков още е подобен.
Светослав Витков: Смяната на политическия модел, става само посредством нови хора и посредством смяна на манталитета. Първо което е. И това е борбата, която е доста тежка борба.Васил Гюров: Днес провокациите са други. Ограниченията са на друго равнище. Те са по-скоро на духовно равнище да го кажем, и не мисля, че са по-малко сложни.
Днес всичко е друго. Старият „ Кравай “ го няма. Милена има независима кариера, а „ Ревю “ – нов албум. Казва се „ РевЮлюция “.
Васил Гюров: Цензурата и в този момент я има. Тя не ти споделя непосредствено това не можеш да пееш, не ти стопира микрофона, просто не ти дава микрофон.  Светослав Витков Светослав Витков © Българска национална телевизия
Сега старите бунтари се събират за общ концерт. И може би въпросът е какво умря и какво оцеля след толкоз протести?
Васил Гюров: Умряха доста наши другари. Много скъпи хора, като Димитър Воев, Бойчо Карабойчев, нашия китарист. От друга страна творчеството им няма по какъв начин да почине. Така че може би умряха някои такива илюзорни упования, които бяха свързани и тъкмо с изкривената визия за народна власт. И за свободи.Милена Славова: Умря това, че всички сме идеалисти. Че всички желаеме идеализма да е водещ. Да е основа на бъдещето. Оказа се че всичко е пари. За страдание. Противни, отровни пари. Хората нямат душа. Точно тая религия ми умря. Защото ги виждаш нещата както са.Светослав Витков: Ние сме си живи, косата може би, част от косата умря. При мен. Годините се натрупаха. Умря тази безгрижност. Която 20-годишните хора имат. Жив е хуморът. Живо е настроението. Жив е духът.
Срещу какво е днешният протест? Срещу несправедливостта, пошлостта, пазара? Или против това, че днешният протест не наподобява на вчерашния.
Милена Славова: Бунтувам се против това, че хората си продават душите. За това се бунтувам. Хората се продават. Продават си телата. Продават си мозъка за пари. Е това е непоносимо. Ето това нещо умря в мене. Много пъти съм се чувствала изгубена. Тъй като цялостен живот съм се оправяла сама. И никой не ме е подпирал по този начин да ми дава тил. И съм се чувствала доста пъти изгубена. Изгубена и изгубена дори. Тотално объркана, да. Но по-късно по някакъв метод се оправям. После отново нещо се случва и по този начин. Моят живот е ей подобен.  Васил Гюров Васил Гюров © Българска национална телевизия
Утре отново нещо ще се случи. Милена, „ Ревю “, „ Хиподил “, „ Контрол “ и „ Нова генерация “ ще си спомнят остарялото време. Когато рокът означавал протест и митинг. И никой не знаел, че свободата ще пристигна толкоз бързо, с толкоз нови въпроси. Концертът се споделя „ Въпреки всичко “.
Светослав Витков: Въпреки времето, макар разликите, макар възбраните, които бяха през годините, макар невъзможността, макар ескалиращата дивотия.Васил Гюров: Въпреки всичко е по този начин показателно за това, че макар многото компликации, има шансове. Това се отнася освен за нашите групи, това е послание към всички хора в България, които се занимават с изкуство, с чисто изкуство, което не е комерсиално. Което се диктува от сърцето и от вътрешните убеждения и не се преценява с пазарни механизми.Милена Славова: Въпреки всичко, макар всичките тези години, които са минали, хората ни харесват, слушат ни. Ето, това нещо ме кара да съм признателна, че пребивавам в България, и все пак не преставам да се занимавам с музика.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР