За БСП въпросът не е дали да изпълняваме или не

...
За БСП въпросът не е дали да изпълняваме или не
Коментари Харесай

Проф. Румен Гечев: БСП няма да подкрепи еврото, докато не сме сигурни, че е в полза на икономиката

„ За Българска социалистическа партия въпросът не е дали да изпълняваме или не отговорностите си от контракта с Европейския съюз, а подготвени ли сме и по кое време следва България да влезе в Еврозоната. “

Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия проф. Румен Гечев по време на чуването на Управителния съвет на Българска народна банка в Народното събрание.

По думите на социалиста това не е политическо решение, а икономическо. „ Няма по какъв начин да се съгласим, че в случай че България не влезе в Еврозоната от 2024 година, тя щяла да остане в периферията. Дания и Швеция, които през 2002 година и 2003 година имаха референдуми и отхвърлиха да влязат в Еврозоната, защото имаше задълбочени разбори на техните Академии на науките, стопански центрове, Президентства, държавни управления “, уточни той.

„ Има един индикатор – конкурентоспособност, който обгръща всички макроикономически индикатори. Според Института в Лозана, Швейцария, който е най-авторитетната ранглиста по конкурентоспособност, номер едно в света е Дания, която не е в периферията, въпреки че не е в Еврозоната. Номер 4 е Швеция – също не е в периферията “, изясни проф. Гечев. Той даде образец с тези страни и по индикатора Брутният вътрешен продукт: „ В Дания приходът на човек от популацията е 67 803 $, в Швеция е 60 239, а на водещата стопанска система на Еврозоната – Германия е 50 802. Тоест по Брутният вътрешен продукт, неоспорим индикатор за виталния стандарт, Швеция и Дания не са в периферията, а водещи в света. Изводът е че тези, които са решили да не влязат в Еврозоната ще останат в периферията, не е правилно “, безапелационен е социалистът.

Въпросът на левицата е въз основата на какви сравнителни разбори българите решаваме, че ще влизаме в Еврозоната на 1-ви януари 2024 година „ Защо Швеция и Дания с референдуми досега и дума не става за Еврозоната? “, попита депутатът от левицата и добави към този лист страни, които са по-развити от нас и в обозримо бъдеще също не желаят да влизат – Полша, Унгария и Чехия.
„ На какво съображение Българска народна банка предлага да се взима бързо политическо решение и да ускоряваме влизането на България в Еврозоната към 1-ви януари 2024 година? “, попита социалистът и добави: „ Българска социалистическа партия до момента в който не сме сигурни, че това присъединение е в интерес на българските стопанска система и българските семейства, няма да подкрепим “, безапелационен е той.
" Управителят на Българска народна банка не отговори на нито един въпрос. " Това съобщи националният представител от Българска социалистическа партия Борислав Гуцанов от парламентарната естрада.

" Отговори ли господин Радев на въпроса за икономическия напредък, финансовата и банковата непоклатимост, конкурентоспособността на български компании и сфера върху настоящата сметка и комерсиалния баланс? Отговори ли на въпроса за покупателната дарба на приходите и депозитите, включително върху инфлационните упования? Отговори ли на въпроса за степента на опазване на суверенитета при ръководство и при потреблението на валутните и златните ни запаси? ", попита Гуцанов.
Депутатът от левицата акцентира, че шефът на Българска народна банка е бил поканен в Народното събрание да дава отговор на въпросите на народните представители, а не да чете лекция. " Такава насмешка в Народното събрание от институцията Българска народна банка не сме очаквали ", разяснява той.
" Аз Ви апелирам, господин Радев, отговорете на въпросите, а не давайте препоръки на Народното събрание. Ако желаете, кандидатирайте се за депутат и тогава говорете по този метод ", обърна се към шефа на Българска народна банка Борислав Гуцанов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР