За броени минути в събота вечер над Лом се изля

...
За броени минути в събота вечер над Лом се изля
Коментари Харесай

След стихията: В Лом е като след война, местните чакат помощ

За броени минути в събота вечер над Лом се изля месечното количество дъжд, съобщи Българска национална телевизия. При това с ураганен вятър. Улици в града наподобяват като след война. Има наводнени дворове и изби, вреди по покривите, повалени дървета, скъсани електропроводи. Хората се надяват на помощ от страната. Дотогава почнали сами да възвръщат опустошения път към Козлодуй, с цел да могат да влизат и излизат от града си.

25 литра дъжд на квадратен метър са се излели за по-малко от половин час в града. Стихията тук-там е отнесла асфалта, а мощният вятър е повалил дървета и клони.

" От 46 години живееме тука. Това знамение не сме изпитали. Ката че ли нещо отнякъде... За секунда падна всичко. Влизам вътре. Затварям прозорец, до момента в който да излезем, външните порти отворени от стихията и от вятъра и вода ", описа Петруна Станева.

" Ужас, смут. Аз треперех от дъжда, от града...Изведнъж, разбираш ли като стартира да бие по стъклата...напълни ми целия двор. Напълни ми гаража...Аз не можех да излезем от терасата навънка, тъй като всичко ми беше във вода ", споделя Петър Герасимов.

" Просто беше някакъв смут. Такава стихия не бях виждал до в този момент особено. Асфалта почна да се дига... Беше някакъв проливен дъжд, заплашителен ", добави Явор Иванов.

На смени работят екипи на общинското дружество по непорочност, с цел да отстранят провалите.

" Щетите са много съществени. Ние сега считаме, моя механически отдел, с цел да установим защо става на въпрос ", изясни Георги Гаврилов, кмет на община Лом.

Сред най-засегнатите от бурята е улица " Добруджа ", където пороят е отнесъл асфалтовата настилка. Поне седмици ще са нужни, с цел да бъде възобновена.

" Много дълга улица, с доста улици, странични в нея и доста огромен дебит на вода, който докара до това ", уточни Георги Гаврилов.

След бурята провали има по един от главните пътища за района.

" Другият огромен проблем ни е входът откъм Козлодуй в града. Това е републикански път две-11, който е изцяло опустошен и откъснат към Козлодуй, а това е спешен излаз и към АЕЦ Козлодуй ", добави Георги Гаврилов.

В Лом хора излязоха сами да запълват дупките по републиканския път.

" Ние имаме коли, ние не моеме да влеземе от пътя тука. Тука беше е толко дупка... Това е пътя за цяла България е го е, половин платно, най-вече да се обърне някой камион тука ", споделя Васил Василев.

От община Лом се надяват на помощ от страната, с цел да се оправят с провалите от бурята.

" Ние ще оформим документи, ще установим вредите, провалите, тяхната стойност и се надявам в действителност на помощ от страната, тъй като ние сме град от Северозапада, който знаете в действителност какво е положението на целия Северозапад ", посочи Георги Гаврилов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР