За броени дни издателят Манол Пейков от Пловдив успя да

...
За броени дни издателят Манол Пейков от Пловдив успя да
Коментари Харесай

Манол Пейков, който събра над 500 000 лева за генератори за Украйна


За броени дни издателят Манол Пейков от Пловдив съумя да събере над половин милион лв. за генератори за Украйна. Той е провел и други акции в помощ на украинците. Ето какво споделя в изявление за Дъждовни води:

Манол Пейков

Над половин милион лв. (534 710 лева) бяха събрани в границите на дарителската кампаниязазакупуваненагенераториза, траяла девет дни. Тя приключи вчера, 5 декември 2022, по обяд. В нея средно на час сапостъпвалипо 2621 лв.. Кампанията бе проведена от Манол Пейков - издател, преводач и някогашен народен представител отДемократичнаБългария. Това надалеч не е първата акция, проведена от него. Преди това той организира и дарителскикампании за набиране налекарства, облекла, обувкизавойницитенафронта, турникети. С Манол Пейков беседва Веселина Божилова: 
Редакцията предлага
Господин Пейков, какъв брой разбирахте от генератори, преди да започнете кампанията?

Манол Пейков: Нула, нищо, никаква концепция.

А по какъв начин стартира всичко?

Манол Пейков: Започна с едно питане от режисьора Йордан Славейков, който търсеше огромен генератор за свои другари от театъра в  Ровно. На мен към този момент ми клокочеше в главата концепцията, че там би трябвало да се прави нещо, и започнах да диря, генератори сега на никаква цена не могат да се намерят, тях просто ги няма. Свързах се с другари, които от 20-25 години тъкмо с това се занимават, познават пазара, имат контрагенти. Така че разгласих акцията по Facebook, тя набра известност много бързо, купихме първите генератори и, когато хората видяха, че има резултат, тя стана още по-популярна.

За какво служат генераторите?

Манол Пейков:  Ползват се за разнообразни цели. В Нетешин, техния Козлодуй, да вземем за пример, който е до Хмелницката атомна централа, стане ли нещо, целият град е мъртъв. Затова имат 64 бомбоубежища. 21 от тях са оборудвани, за останалите 43 бяха пуснали запитвания за 6-7 киловатови генератори. Те са от дребни към междинни. Други пък отиват за хората по улиците в Чернигов - поставят ги в палатки, там можеш да си заредиш телефона, таблета, радиостанция, да пиеш чаша топъл чай. В Болград се състоя кинофестивал само с помощта на магическото стичане на събитията да осигурим генератор на екипа, който към този момент беше на път.

А по-големи обекти?

Манол Пейков:  Търсят се за офиси, за лечебни заведения. Зависи от размера на болничното заведение, само че там са нужни най-малко 50 киловата. Засега ту имат, ту нямат ток, някак закърпват ситуацията с по-малък генератор, само че това значи да се обезпечи единствено осветлението. Ако започнеш да включваш скъпи апарати и отопление, с цел да поддържаш една болница непрекъснато, би трябвало 100-киловатов генератор. Става дума или за средноголяма болница, или за огромно учебно заведение, както е Болградската гимназия. Това, апропо, е първата българска възрожденска гимназия - от 1858 година. В момента 500 деца учат там и на процедура съвсем всички са бесарабски българи. Надявам се и на тях да можем да осигурим един от междинните или по-големите генератори. На фронта също са нужни генератори, единствено че там нормално са малко по-големи.

Как събирате помощи като частно лице?

Манол Пейков:  Аз събирах месеци наред в частната си сметка, което по принцип е на ръба на закона, само че банката ме търпеше поради рисковата обстановка, а и тя също следи акцията. Отчитам ги стотинка по стотинка в интернет. Хората виждат, че се старая да бъда транспарантен оптимално, дори оттатък нужното и се ентусиазират, че са част от това.

Ако трябваше да върша това непрекъснато година след година, евентуално щях да се износя прочувствено и нямаше да мога да влизам в тези детайли. Но преимуществото е, че го върша с страст, сърце и възторг в границите на едни лимитирани интервали. И за това беше значимо да има и край акцията, да можем да ги съберем тези пари, да забележим какъв брой са, да намерим всичко, което е на пазара. Защото и това не е елементарно - пазарът сега е умозрителен, компаниите се разделят на два типа. Едните са склонни да спомагат, да дадат прилични цени, а другите яхват момента с концепцията в този момент да създадат пари. Опитваме се с моя другар и сътрудник Чило Попов да отсеем едните от другите. Стотина хиляди лв. остават за страната като Данък добавена стойност, оферират ми всякакви схеми да го избегнем, само че за мен е парадокс, би трябвало да бъда транспарантен. Ясно ми е, че с тях може да се купят още генератори, уповавам се страната да ги влага в нещо скъпо.

Мислите ли, че има към този момент една сериозна маса хора, които правят положително?

Манол Пейков:  Абсолютно! Имали сме имена като Васил Друмев, Евлоги и Христо Георгиеви, Димитър Кудоглу, Димитър Цанев - големи донори, които са го живеели това, по този начин са го разбирали. По- късно работата им е била предумишлено очерняна и затрита. В последните години и безусловно месеци има едно осъзнаване, че в случай че не си помогнем сами, няма кой. Не може да се разчита единствено на страната. Това беше мантрата по време на комунизма - тя, страната, ще го направи. И това важи за всички сфери.

А за политиката?

Манол Пейков:  Това, което служи като противотежест на злоупотребата в политиката, е гражданското общество. Дарителството е някакъв лакмус, че се ражда такова гражданско общество. Това е в действителност положителната вест. Няма страна, където политиците нямат податливост да злоупотребяват, въпросът е до каква степен системата, която си основал като устройство на страната, ще ги ограничи. При нас по тази причина има подобен огромен проблем със правосъдната система. По създание тя, дружно с медиите, е балансьор на изпълнителната власт. Но тук имаме превзета правосъдна система, това значи, че се върви към автокрация. И другият най-съществен фактор за това е гражданското общество.

Дарения за Украйна

Защо в Русия имаме Путин, а в Украйна имаме? Защото украинците са от друго тесто, там има гражданско общество, и това е с помощта на епохи друго развиване. Предпоставките за основаване на гражданско общество в Украйна ги има доста повече и по тази причина те излязоха на Майдана, по тази причина бутнаха Янукович, по тази причина си избраха друг човек.

Същото важи и тук - в случай че го няма гражданското общество, далаверите са доста лесни. Днес за на следващия ден променяш това, променяш това, хартиена бюлетина вкарваш, имитация след имитация и нещата потеглят надолу. Обаче в случай че има опозиция, не става по този начин елементарно. Виждаме го това тук апропо и в Пловдив. Има за пръв път едни младежи, които не са част от някаква общественост, ами са се събрали по-скоро поради това, че те самите са непримирими и будни и имат вяра, че могат да трансформират орисите си, орисите на Пловдив и на България посредством лични сили и средства, като употребяват това, което им е позволено от закона. И като го изискват в действителност. И това в действителност е най-важното.

Благодарствено писмо

В резултат на дарителската акция са закупени 118 генератора от 2 до 100 мегавата. Като дарение от компании са пристигнали още 9 генератора. Първата пратка потегля за Украйна на 12 декември. Търсят се още генератори за сумата от 187 388 лева Средства може да се подаряват и след края на акцията. Доброто продължава.

***
Вижте и това видео от нашия списък:
Сергей и Лена от Киев, които откриха избавление в София
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР