За британските фермери става все по-трудно да намират сезонни работници.

...
За британските фермери става все по-трудно да намират сезонни работници.
Коментари Харесай

На Острова притеснени - няма българи и румънци, които да...

За английските фермери става все по-трудно да намират сезонни служащи. Компанията Beverly Dixon, която е една от най-големите ферми за зеленчуци във Англия, към този момент мъчно съумява да притегли към 1500 сезонни чиновници, които са нужни за брането на марули, репички и лук, написа „ Труд “.

„ В минали години, когато привличахме служащи от България и Румъния, канехме 300 души, а откликваха 600. Сега каним 600 души, а се отзовават 100. Освен това тези, които аплайват, са по-малко образовани и с по-лош английски”, споделя шефът на отдел “Човешки ресурси” в Beverly Dixon.

Ето това са вероятните сюжети на Брекзит

Както всички английски селскостопански производители, и тази компания разчита значително на служащи от Източна Европа, които да отидат във Англия за жътвата и брането от април до ноември. Компаниите покачват възнагражденията

С всяка последваща година от референдума за Brexit през 2016 година насам обаче привличането на сред 60 хиляди и 70 хиляди сезонни служащи на Острова става все по-трудно. Това кара фирмите да покачват възнагражденията и да харчат повече за привличането и задържането на чиновниците.

Обединеното кралство се конкурира за селскостопански служащи със страни като Германия, Испания и Холандия, а понижаването на курса на паунда значи, че въпросните чиновници биха печелили по-малко, в случай че изберат да отидат в Кралството.

Браншови организации като Национален фермерски съюз и Британски летни плодове са предизвестили държавното управление, че надеждният достъп до работна ръка е от основно значение за производителите на плодове и зеленчуци, които са едни от най-печелившите и минимум разчитащите на дотации аграрни бизнеси във Англия.

Тъй като обаче новият английски министър председател Борис Джонсън упорства Кралството да излезе от състава на Европейския съюз (със или без споразумение) на 31 октомври, когато жътвата към момента не е завършила, фермерите са обезпокоени по какъв начин ще се оправят с дейностите си по събиране и пакетиране на продукцията през идващите седмици и месеци.

Свободата на напредване завършва Изявлението на английското държавно управление от предходната седмица, че свободата на напредване на европейски жители от и към Англия завършва на 31 октомври при положение на Brexit без съглашение (т.нар. “твърд Brexit”), без да има изясненост какво значи това в елементи, задълбочи объркването измежду земеделските стопани.

Доналд Туск тъмно призна: Всички сме жертви на...

Въпросната неизясненост също по този начин затруднява фермерите да убедят сезонните служащи, които към този момент са във Англия, да дойдат отново през идващия летен сезон.

Припомняме, че преди референдума във Англия през 2016 година агитиращите за овакантяване на Европейски Съюз (сред които беше и Борис Джонсън) акцентираха като аргумент за излизането от Блока фактът, че по този начин ще спре потокът от българи и румънци към Кралството, които поради по-ниските си условия за възнаграждение “открадвали” работни места от английските жители.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР