За Бойко Борисов най-важното е, че ГЕРБ отново е първа

...
За Бойко Борисов най-важното е, че ГЕРБ отново е първа
Коментари Харесай

Изборите, които статуквото много хареса

За Бойко Борисов най-важното е, че ГЕРБ още веднъж е първа политическа мощ

© Велко Ангелов Първият тур на изборите завърши и в този момент политическата битка минава във война на интерпретациите - кой е спечелил, кой е изгубил и по какъв начин да се получи по-голямо преимущество за балотажите идващата неделя.

Извън изявленията на партиите обаче същинският победител в тези избори е статуквото:Основните политически партии затвърдиха позициите си , всяка от тях има с какво да се похвалиУправлението на ГЕРБ наподобява устойчиво Промени не се плануват
Това обаче е единствено на пръв взор и единствено на база резултатите от първия тур. На доста места в страната партии и организации, които са опция на настоящия политически монопол съумяха да реализират положителни резултати. Това, че те бяха ориентирани в разнообразни направления обаче докара до (почти навсякъде) отпадането им от играта. Въпреки неуспеха, резултатите им са показателни за друго - предпочитание за смяна освен има, само че и то се усилва.
Какво се случи в първия тур на изборите в резюме:ГЕРБ губи, но печели - в народен мащаб партията на Бойко Борисов наподобява резервира водещата си позиция , само че има огромно оттегляне спрямо предходните локални избори. Тогава ръководещите завоюваха на първи тур 10 регионални града, а в този момент - евентуално два пъти по-малко. Мая Манолова съумя да стигне до балотаж против Фандъкова в София, само че с доста огромна разлика. Бившият омбудсман на процедура съумя да активизира съвсем единствено твърдото ядро на Българска социалистическа партия и вероятността за пробив на втория тур е дребна Независимият претендент за кмет на София Борис Бонев реализира двойно по-голям резултат от прогнозите на социолозите преди изборите. Противно на интерпретациите, че Бонев разрушава десните гласове, резултатите от екзит половете демонстрираха, че огромна част от подкрепилите го не са последователи на " Демократична България ". Самата " Демократична България " е на път, съгласно някои данни, да се трансформира във втора политическа мощ в Столичния общински съвет . Това е резултат, който надвишава даже най-оптимистичните прогнози на хората от обединението. Окончателното нареждане при всички положения ще е доста близо до това на Българска социалистическа партия и ще би трябвало да се изчака преброяването на всички бюлетини В Пловдив, по първични данни, на балотаж изглеждаше, че се класира Дани Каназирева - претендент на локална партия, която взе участие за трети път на избори за кмет. В следствие паралелното броене обърна резултата и на балотаж е по-вероятно да отиде Славчо Атанасов от Вътрешна македонска революционна организация. Силният резултат на Каназирева все пак е индикативен за настроенията на хората против статуквото .Във войната на интерпретациите след края на първия тур ГЕРБ може да се похвали, че е победител . И в действителност, когато се обмислен гласовете от всички места дадени за партията на Бойко Борисов ще се види, че те са най-вече от всички останали партии. Сравнението с предишните локални избори е това, което би трябвало да тормози щаба на ръководещите . В интерес на истината вотът през 2015 година беше в много друга конюнктура. Тогава държавното управление на Пламен Орешарски се беше сринало относително скоро, а дружно с него и поддръжката за Българска социалистическа партия. Реформаторите към този момент бяха във властта, почти в същата обстановка като в този момент " патриотите " - полуасимилирани от ГЕРБ и фокусирани повече върху блясъка и съответните изгоди от присъединяване със във властта. По-ниският резултат за ГЕРБ в този момент обаче не е поради това, че Българска социалистическа партия се е съвзела след фиаското с кабинета " Орешарски ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Социалистите също могат да намерят причини да се похвалят от изборните резултати, само че и за тях той не е еднопосочен . За едно от най-големите си достижения - достигането на балотаж в София, Българска социалистическа партия няма да кажат до идната неделя нищо, тъй като Мая Манолова има отчайваща потребност от десните гласове. Всеки опит на " Позитано " да си припише нейния резултат ще е рисков за балотажа. За самата Манолова достигането до втория тур също не е напълно добра вест, тъй като тя на практика не съумя да излезе отвън твърдия електорат на Българска социалистическа партия - нещо, което е основно за гласуването идната неделя. По-големият проблем на левицата е, че макар спада на ГЕРБ тя явно не се припознава като опция на това ръководство .

Всъщност има една група партии от статуквото, които могат да са най-вече недоволни от резултатите, най-малко в огромните градове - така наречен " Патриоти " . Вътрешна македонска революционна организация и " Атака " не съумяха да реализират сериозен резултат в на практика нито един регионален център. Спадът е изключително забележим в София - както за претендентите за кмет, по този начин и за общински съветници. И защото политическата природа очевидно не търпи празни националистически пространства, от Варна надигна глава ръководителят на партия " Възраждане " Костадин Костадинов, който, по предварителни данни, имаше късмет да отиде на балотаж против настоящия кмет Иван Портних.

Така главните заключения от тези избори - по-ниските резултати на ГЕРБ, дружно с не изключително впечатляващите гласове за Българска социалистическа партия и мощното показване на претенденти като Бонев и " Демократична България " в София, или самостоятелни като Каназирева в Пловдив, демонстрират най-важния извод от тези избори - хората явно търсят смяна в локалното ръководство .

Това си личеше още от предизборната акция в София, която за пръв път беше извънредно жива и доминирана от цивилен начинания и организации. Промяната обаче (поне на първи тур) не се случи. Алтернативи имаше, само че те гледаха в разнообразни направления и взаимно унищожиха гласовете си . Или най-малко в гласуването за кмет. В общинските препоръки различния избор ще има представители и в случай че уроците от последните няколко месеца са научени, смяна, въпреки и по-бавна, може да има. Статуквото завоюва първия тур, евентуално ще завоюва и втория, следва да забележим дали ще успее и да претопи другите възможности по места.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР