За борба с коронавируса бяха създадени специални Ковид зони, които

За борба с коронавируса бяха създадени специални Ковид зони, които ...

Д-р Брънзалов: Ковид зоните не работят, правят ги под натискЗа борба с коронавируса бяха създадени специални Ковид зони, които обаче не работят на всички места. Има ли наплив към тях?

"Определено има желаещи. Нека разгледаме националната статистика. Това, което показа проучването на "Галъп" - 45% от българите не желаят да се ваксинират. Трябва да приемем този факт, това е тяхно гражданско право. Трябва да търсим начини да се справим с епидемията в България", посочи заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов в студиото на "Денят ON AIR". Още по темата27 сеп 2021 21:45627 сеп 2021 13:0057По думите му голяма част от тези, които са имунизирани в кабинетите на личните лекари, са хора в риск с допълнителни заболявания. Именно те следят информацията за новата доза, изтъкна медикът.

Той коментира и поставянето на трета бустерна доза на част от ваксинираните.

"До момента няма официална заповед по кои критерии ще се прилага тази допълнителна доза. Тя е допълнителна за определени хора, както може би за професии, които са най-рискови ", уточни д-р Брънзалов.

Заместник-председателят на БЛС коментира, че лекарите са дали пример на обществото, тъй като 70% от тях са ваксинирани, а 20% са преболедували Ковид-19. Специалистът подчерта, че поставянето на третата доза трябва да бъде при хора с допълнителни заболявания.

"Ковид зоните не работят. В този вид лечебни заведения, пунктове, не може да се наблюдава който и да е пациент в динамика в този период, в който се установява, че той е заболял, до момента, в който излезе от карантината здрав", настоя д-р Брънзалов.

По думите му нито хоспитализации са намалели, нито смъртността. А Ковид зоните не са от полза за пациентите и за лекарите, .

"Знам от управители на медицински центрове, че са подложени на натиск, за да бъдат открити такива центрове. Използват се различни методи на натиск. Чуват се приказки, че ако едва ли не не открият такъв център, лекарите няма да получават т.нар. средства за работа при неблагоприятни условия на работа, които се отпускат за тях", уточни заместник-председателят на БЛС.

Гледайте целия разговор във видеото.
По публикацията работи:

Източник: dnes.bg