За близо половин милион птици е потвърдено, че са били

...
За близо половин милион птици е потвърдено, че са били
Коментари Харесай

Увеличават се случаите на птичи грип в Албания


За близо половин милион птици е доказано, че са били инфектирани с птичи грип в Албания, в това число домашни птици, само че и диви, като пеликани, оповестява уеб сайтът Екзит.

Вчера бе обявено, че природозащитници са открили мъртви къдроглави пеликани в езерото Преспа от месец. Броят на откритите птици надвишава хиляда.

" Смъртните случаи в езерото Преспа започнаха преди към три седмици или месец, а броят им е голям. Ситуацията е невиждана. Тази година са над 110-1200 ", съобщи Йони Ворпси, откривател в неправителствената организация " Защита и запазване на околната среда в Албания ".

Заместник-министърът на земеделието Ермира Гиеци заяви през вчерашния ден, че до момента са измрели към 358 520 птици, а 39 000 са били унищожени единствено в рамките вчерашния ден. Тя добави, че минимум още 120 000 пилета са счита, че също са инфектирани.

Масовото разпространяване на инфекциите в подобен къс период провокира опасения за просрочен отговор на управляващите.

Според един от засегнатите бизнеси в Дуръс - компанията АИБА, управляващите са се забавили с предприемането на ограничения и са ги предиздвикали да държат мъртвите пилета в пространствата в продължения на дни, с цел да чакат анализите.

Властите в началото твърдяха, че не става дума за H5N8, а по-скоро за друго сезонно заболяване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР