За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била

...
За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била
Коментари Харесай

За 50% от фирмите в България 2018-та е била неуспешна

За близо 50% от компаниите в България 2018-та е била несполучлива, демонстрира изследване на БСК за изтичащата 2018 година през погледа на бизнеса. И във връзка с положението на компаниите, по отношение на миналогодишното проучване, е открито оттегляне. 49% от интервюираните регистрират застой в развиването си, заяви ръководителят ан БСК Радосвет Радев, представяйки резултатите от бизнес анкета измежду 740 компании.
58% от интервюираните считат, че корупцията е повишена, а съгласно 49% се усилва престъпността. Независимо от манифестираните планове на изпълнителната власт да понижава регулаторната тежест, 58% от интервюираните я намират за увеличена, спрямо 2017 година Продължава да е невисок деът на смятащите, че достъпът до правораздаване се е подобрил.
Категорично отрицание срещат измежду деловите среди вдиганетона оптималния застрахователен приход от 2600 на 3000 лева (64% от компаниите показват неодобнение), административното повишение на минималната работна заплата (81% неодобнение), мярката за въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания (77% неодобнение). 76% от интервюираните не утвърждават измененията в наредбата закасовите апарати, а всеки трети има терзания, че няма да успее да отговори на условията й. Според специалистите на БСК стеснителен факт е, че огромна часто то интервюираните не са наясно с нужните дейности, които би трябвало да подхващат по отношение на използването на тази разпоредба.
Негативно отношение е записано във връзка с публичните поръки - тенденциозни условия, поставянеи в документите за избран претендент, необективно оценяване, администрация, замяна на подизпълнители, закъснение на заплащания и прочие са част от аргументите две трети отфирмите изобщо да не демонстрират интерес към публични поръчки, заяви още Радев. 34% от компаниите, взели участие в изследването показват, че са ставали очевидци на неточни или противозаконни практики при осъществяване на публични поръчки.
Според дадените от бизнеса оценки на институциите омбудсманът и президетската институция се показват най-добре, от от тях здависи минимум, защото бизнес средата се контролира от изпълнителната власт, заяви още шефът на БСК. С най-ниско утвърждение са Народното събрание, КЕВР КФН - това са рекордьорите по отрицание от страна на бизнеса.
За изтичащата 2018 година към 30% бизнесмените са показали, че имат растеж на размерите на произвоство, други към 40% означават спад. Според Радосвет Радев повода е в усложнения с набирането на работна ръка и също цените на енергоносителите.
Според упованията на бизнеса за 2019 година една трета от компаниите чакат растеж на стопанската система. Оптимистите понижават с 5%, спрямо 2017 година Отстъпва оптимизмът, с който е посрещната изтичащата 2018 година, разяснява Радосвет Радев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР