За българската страна е важно в бъдещото наименование на Република

...
За българската страна е важно в бъдещото наименование на Република
Коментари Харесай

Радев: Няма да приемем ново име на Македония, което загатва претенции към България

За българската страна е значимо в бъдещото название на Република Македония да няма географски определители, които да може да бъдат интерпретирани като искания към Република България.

Това съобщи президентът Румен Радев на взаимна конференция с македонския президент Георге Иванов в Скопие.

Радев пожела " открити, почтени и интензивни договаряния сред двете суверенни страни " Гърция и Македония във връзка с новото име на западната ни съседка.

Българският президент е на публично посещаване в Македония по покана на своя сътрудник Георге Иванов. Това е първата аудиенция на български държавен глава в Македония след подписването на Договора за другарство, съдействие и добросъседство сред двете страни.

Как ще тълкуваме предишното

Ние имаме общо минало и от метода, по който третираме това минало, зависи и самата европейска вероятност на Република Македония, сподели Радев в отговор на журналистически въпрос за съставянето на мултидисциплинарна експертна комисия на паритетен принцип по исторически и просветителни въпроси.

Той разяснява, че специалистите не би трябвало да се лимитират с гледане към предишното, а да работят за взаимното бъдеще на двете страни.

Нашите две страни са естествено предопределени за взаимно съдействие. Днес удостоверяваме нашата непосредственост и градивния прогрес на двустранните ни връзки и взаимната ни ангажираност за тяхното задълбочаване. Договорът за добросъседство е и доказателство, че нашата страна няма териториални искания и в Конституцията ни няма разпореждания за иредентизъм. Искаме нашите другарски връзки да бъдат образец за добросъседство в целия балкански район, съобщи президентът на Македония Георге Иванов.

Българското председателство на Съвета на Европейския съюз дава исторически късмет на всички страни от района за европейска и евроатлантическа интеграция. България постоянно е била един от най-силните юристи на европейската вероятност на Република Македония. Винаги можете да разчитате на българска поддръжка и експертиза във всички области, съобщи българският държавен глава. Но в същото време Радев добави, че " има още работа, която Република Македония би трябвало да свърши по своя път към Европейския съюз. "

Договор за стратегическо партньорство

На срещата на двамата президенти беше реализирано единодушие като продължение на Договора за добросъседство сред двете страни да бъде подписан и Договор за стратегическо партньорство, който да регламентира взаимната поддръжка на двете страни в областта на сигурността и защитата.

Президентът на Македония ще бъде посетител на военния церемониал във връзка Деня на храбростта и празника на Българската войска на 6 май в София, а по-късно двамата президенти ще отпътуват за Ново село, където ще отдадат респект на гроба на починалите български воини, стана ясно от думите на Румен Радев.

В Скопие българският президент сервира венец на гроба на Гоце Делчев в църквата “Свети Спас ”, а митрополитите от Българската православна черква Николай и Киприан направиха съслужение с представители на духовенството на Република Македония.

В рамките на своята аудиенция президентът ще организира срещи и с ръководителя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, с водачи на парламентарно показани политически партии в Македония и с управлението на икономически камари в страната.

През втория ден на визитата си Румен Радев ще посети Бигорския манастир.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР