За България срокът на зеления сертификат остава с валидност 1

...
За България срокът на зеления сертификат остава с валидност 1
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: За България срокът на зеления сертификат остава с валидност 1 година

За България срокът на зеления документ остава с годност 1 година (12 месеца), а за пътешестване в Европа – 9 месеца. Това съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев пред медиите във връзка със периодите на годност на „ зеления документ “ на територията на България, съобщи Дарик нюз.

Срок на бустерната доза не е обсъждан, към този момент остава неопределен.

Припомняме, че в последните дни стана ясно, че Европа трансформира периода на годност на зелените документи. Те към този момент ще важат 9 месеца.

Така европейските цифрови Коронавирус документи за имунизация на 93 хиляди българи, чиито имунизационен курс към 1 февруари е приключен преди повече от 270 дни, няма да бъдат годни за пътешестване в Европейски Съюз. Това стана ясно в понеделник.

Причината е, че от 1 февруари 2022 година всички издадени цифрови Коронавирус документи на Европейски Съюз, доказващи приключен имунизационен курс, ще бъдат със период на годност 270 дни от датата на последната сложена доза. Сертификатите за сложена бустерна доза не са лимитирани от Европейска комисия със период на годност.

Посоченото условие се ползва единствено при пътешестване на територията на Европейски Съюз, прецизираха от Здравното министерство.

На този стадий в България зеленият документ за имунизиране и преболедуване с COVID-19 важат една година. Зеленият документ, който се издава на хора с потвърдено количество антитела важи 3 месеца.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР