За България партньорството с Европейската служба за борба с измамите

...
За България партньорството с Европейската служба за борба с измамите
Коментари Харесай

Борисов увери шефа на ОЛАФ, че България докладва нередностите по еврофондовете

За България партньорството с Европейската работа за битка с измамите е от извънредно значение. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Министерския съвет с генералния шеф на ОЛАФ Виле Итала. Това е първото публично работно посещаване на Итала у нас от началото на мандата му, който стартира през август 2018 година

Генералният шеф на ОЛАФ показа, че е впечатлен от достиженията на българското държавно управление в битката против контрабандата и поздрави премиера Борисов. Той изрази вяра, че отличното съдействие сред българските служби и ОЛАФ ще продължи и отсега нататък.

От своя страна Борисов означи, че е убеден, че актуалната аудиенция ще даде опция на Итала да се запознае в елементи с работата на българските сътрудници на ОЛАФ.

Премиерът подчертава върху новата Стратегия за битка с измамите, която Европейската комисия одобри в края на април. Българският министър-председател изрази вяра, че тактиката ще способства за усъвършенстването на съществуващата система за предварителна защита, откриване и санкциониране на измами, които засягат бюджета на Европейски Съюз.

Той акцентира, че страната ни извършва своя Национална тактика за предварителна защита и битка с нередностите и измамите за интервала 2014-2020, като следва да се създаде нов документ за интервала 2021-2027 година Борисов уточни, че се следва и годишен План за деяние в осъществяване на актуалната тактика, която цели да увеличи успеваемостта при разкриването и противодействието на нередностите и измамите и да укрепи съдействието с способените институции в региона.

Премиерът увери, че България извършва изцяло отговорностите си за докладване на нередности по европейските фондове и стратегии. Създадена е нормативна база, която подсигурява, че се ревизира и се взема отношение по всяка информация, представляваща подозрение за осъществена неправда, разяснява той.

В рамките на диалога министър председателят уточни, че България поддържа предложенията за подсилване на потенциала на ОЛАФ и основаването на нормативна рамка за дейно съдействие сред Европейската прокуратура и Европейската работа за битка с измамите, напомняйки, че разглеждането на досието по тази тематика е почнало точно по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР