За България европейската интеграция на Западните Балкани продължава да бъде

...
За България европейската интеграция на Западните Балкани продължава да бъде
Коментари Харесай

Караянчева към премиера на Черна гора: Имате пълната подкрепа на България по пътя ви към ЕС

За България европейската интеграция на Западните Балкани продължава да бъде приоритет и по тази причина Черна гора може да разчита на цялостната ни поддръжка по пътя си към участие в Европейския съюз. С тези думи ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към министър-председателя на Черна гора Душко Маркович, оповестиха от пресцентъра на Народното събрание.

Двамата се срещнаха в границите на формалното посещаване на българска парламентарна делегация в Подгорица. Председателят на българския парламент уточни, че извършената в границите на Българското европредседателство Среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани закупи изключително значимо значение за всяка една от страните в района. Караянчева добави, че признатата Декларация по време на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София удостоверява недвусмислената поддръжка на Европейски Съюз за европейската вероятност на страните от района. Председателят на Народното събрание благодари за ползотворното присъединяване на премиера Душко Маркович в този важен конгрес.

Цвета Караянчева изрази мнение, че положителното съдействие сред двете страни, както и поредният прогрес на Черна гора в европейската и евроатлантическата интеграция, дават благоприятни условия за разширение на двустранните контакти в доста нови области.

„ Българският министър-председател Бойко Борисов беше личността, която съумя да сплоти разединена Европа с тематиката за евроинтеграцията на Западните Балкани “, съобщи изрично на собствен ред министър председателят на Черна Гора Душко Маркович. Той посочи, че посланията от историческата среща на върха сред Европейски Съюз и Западните Балкани в София са били доста добре възприети от всички и те са дали още по-решителен тласък на Черна гора да продължи с промените по пътя си към Европейски Съюз.

Министър-председателят Душко Маркович означи, че Черна гора може да бъде добър образец за страните от района за политическа воля за провеждането на нужните промени за участие в Европейски Съюз.

Председателят на Народното събрание добави, че добросъседските взаимоотношения и районното съдействие са измежду най-важните условия за процеса на доближаване на Черна гора към Европейски Съюз.

В тази връзка тя означи, че има неизползвани благоприятни условия за разширение на бизнес контактите сред двете страни в сфери като енергетиката, инфраструктурата, туризма и селското стопанство.

По думите на Караянчева концепцията на премиера Бойко Борисов за взаимно потребление на изграждащия се подводен електропровод, свързващ Черна гора и Италия, би довело до задълбочаване на съдействието в областта на енергетиката сред двете България и Черна гора.

В състава на българската парламентарна делегация са ръководителят на Групата за другарство България – Черна гора Петър Петров, заместник-председателите Тома Биков и Любомир Бонев и членовете на групата Велислава Кръстева и Слави Нецов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР