За България Египет е потенциален доставчик на природен газ и

...
За България Египет е потенциален доставчик на природен газ и
Коментари Харесай

Борисов: Египет е потенциален доставчик на природен газ за България

" За България Египет е евентуален снабдител на природен газ и имаме интерес да се включим в газовия план сред Египет, Гърция и Кипър ".

Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на срещата си в Кайро с президента на Арабска република Египет Абдел Фаттах Ас-Сиси.

" Египет е измежду постоянните търговски сътрудници на България в региона на Близкия изток и Африканския континент. От съвместен интерес е да работим за още по-голямо активизиране на двустранния разговор в търговско-икономическата област ", сподели още Борисов.

По думите му стокообменът сред България и Египет бележи устойчива наклонност към повишаване, а за предходната година е надвишил 1 милиарда щ.д. Според него обаче има необработен потенциал в съдействието на двете страни. Премиерът вижда и необходимост от набелязване на стъпки за оползотворяване на опциите за разширение на вложенията. 

Задълбочаване на двустранното съдействие би могло да се търси и по линия на земеделието, превоза и туризма, счита Борисов. 

Според него борбата с тероризма, екстремизма и радикализацията е обща идея за България и Египет. Добави, че страната ни е заинтригувана от развиването на двустранните връзки в областта на правоприлагането, контра-тероризма, битката против трансграничната проведена престъпност и трафика на хора.

Премиерът сподели още, че България преглежда Египет като страна с основна роля за постигането на непоклатимост в района на Близкия изток и Африка – проблематика, която по думите на Борисов има отношение както към българската национална сигурност, по този начин и към процесите в Европа. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР