За България е важно да интегрира отбранителната си индустрия във

...
За България е важно да интегрира отбранителната си индустрия във
Коментари Харесай

Румен Радев за руските дипломати: Дано Петков е обмислил добре решението

За България е значимо да интегрира отбранителната си промишленост във водещите софтуерни и индустриални планове на НАТО, съобщи президентът в Мадрид

След десетилетия на фокусиране върху битката с тероризма и укрепването на мира надалеч от района ни, в този момент НАТО се завръща към своята същинска задача да бъде поръчител на суверенитета, сигурността и териториалната целокупност на страните-членки. Това съобщи президентът Румен Радев пред публицисти преди церемонията по публично посрещане на държавните и държавните ръководители, участващи в срещата на върха на НАТО в Мадрид, Испания. Българският държавен глава управлява делегацията ни за присъединяване в интернационалния конгрес на най-високо ниво на Алианса.

„ Това значи нараснала отговорност и единение, които ще демонстрираме на срещата на върха, тъй че да покажем своята отговорност към груповата защита и към сигурността на всяка една страна “, съобщи президентът. Той добави, че това е обвързвано и с нарасналите упоритости на Алианса и изисква повече запаси и като национално вложение, и като общи разноски за защита.

Президентът означи, че срещата на върха на НАТО стартира в основен миг при коренно изменена стратегическа среда за сигурност вследствие на съветската експанзия в Украйна и засилена конкуренция сред главните стратегически играчи на световната сцена. Държавните и държавни ръководители ще одобряват нова Стратегическа идея на НАТО, която ще дефинира заканите и рисковете пред сигурността, както и новите политически и военни задания пред Алианса. „ Новата среда на сигурност изисква нови подходи и решения, които да подсигуряват, че войната в Украйна няма да разшири своя териториален обсег “, съобщи Румен Радев.

Във връзка с полемиките по новата Стратегическа идея на НАТО президентът означи, че страната ни е взела участие интензивно по повод най-много за основаването на нови, съответни отбранителни качества, повишение на логистичния потенциал на енергийната и транспортна съгласуваност с ловко и дейно потребление на общите фондове на Алианса. Акцент във форума на високо равнище ще бъде активността на ускорителя за нововъведения в отбранителния бранш и Фонда на НАТО за нововъведения, за основаването на които България бе измежду основателите през 2019 година На срещата на върха тогава президентът Радев отстояваше позицията, че Алиансът би трябвало да е съюз от сътрудници, които дружно да подсигуряват сигурността си и да развиват високи технологии и военно съоръжение.

За нас е от стратегическо значение освен да внедряваме водещи софтуерни решения в построяването на личен защитителен потенциал, само че и да интегрираме отбранителната ни промишленост и отбранителна просвета във водещите софтуерни и индустриални планове на НАТО. За това моля от дълго време, тъй като е от основна значимост за превъзмогване на разделянето сред страни-производители и страни-консуматори на отбранителни артикули и услуги.

Държавният глава уточни още, че в Мадрид се чака да се обсъдят и въпросите за превъзмогване на вторичните резултати от войната в Украйна, измежду които световната опасност за продоволствената сигурност и произлизащите от това нови миграционни талази. Очаква се и формалната покана към Швеция и Финландия за присъединение към Алианса.

Във връзка с укрепването на Източния фланг президентът Радев означи, че следва да се вземат решения за дълготрайната акомодация на отбранителния и възпиращ капацитет. „ На тази среща единствено ще разгледаме на високо политическо равнище капацитета за повишаване на многонационалните бойни групи до сан на бригада, само че действителните оперативни решения за този метод занапред следва да се преглеждат на военно-политическо равнище “, посочи президентът.

Попитан за отзоваването на съветски дипломати от България, президентът отговори, че не разполага с нужната информация, с цел да дискутира тематиката.

„ Надявам се министър-председателят в оставка да е взел това решение въз основата на солидна и достоверна информация и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последици “, добави Румен Радев.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР