За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната

...
За България е изключително важно ядрената енергия да бъде призната
Коментари Харесай

Радев настоява, че ядрената енергия като зелена е общата ни кауза с Франция

" За България е извънредно значимо нуклеарната сила да бъде приета като един от инструментите за реализиране на задачите на Зелената договорка. " Това съобщи през днешния ден президентът Румен Радев пред публицисти в Брюксел преди началото на съвещанието на Европейския съвет.

По думите му предлагането нуклеарната сила да бъде приета краткотрайно за такава не е в полза на вложителите, а тя изисква дълготрайно планувани и вложения.

Радев планува, че точно това ще бъде и битката в Съвета, отпред с Франция, само че и с поддръжката на редица други страни, в това число и България.

" Ние имаме общи цели - признаването и класифицирането на нуклеарната сила и природния газ като зелена сила, тъй като това ще има резултат върху екологията, ще има огромен публичен и стопански резултат ", съобщи президентът. Румен Радев добави, че това е бъдещето и България няма да отстъпи от тези позиции.

Запитан дали чака напън от страна на Европейския съвет поради ниските равнища на имунизация в България и дали страната ни съставлява опасност поради високите равнища на заболеваемост у нас, президентът акцентира, че никога не може да се твърди, че България е опасност. По мнението му при динамичното и непредсказуемо разпространяване на пандемията е мъчно да се открият единни стандарти, в това число и в Европа.

Според него страната ни прави всичко допустимо, а служебното държавно управление е основало всички нужни условия който желае, да може да се имунизира. Държавният глава акцентира, че сме пречупили епидемията без страната да се затваря, а това би имало пагубни последствия върху стопанската система, обществения живот и образованието. " Аз мисля, че отстъплението на заболяването, което виждаме в България, би трябвало да използваме за подсилване на нашата здравна система ", добави още президентът.

В отговор на въпрос за връзките сред Европейски Съюз и Русия, президентът уточни, че напрежение съществува, само че редица европейски водачи са изразили мнение, че би трябвало да се търси разговор за реализиране на деескалация. " В случая става по този начин, че сигурността на Европа, както съобщи и президентът Макрон, се разисква сред Русия и Съединени американски щати, а Европа липсва в този разговор ", означи Румен Радев и добави, че Европейски Съюз следва да търси разговора, да сложи ясно европейските условия, които да подсигуряват сигурността.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР