За България членството в ОИСР не се разглежда като карта

...
За България членството в ОИСР не се разглежда като карта
Коментари Харесай

Донев: Членството в ОИСР е приоритетл Корман: Фискалната политика да бъде строга

За България участието в Организацията за икономическо сътрудничество и раз не се преглежда като карта за достъп в клуба на богатите. За България това участието е приобщаване към полезностите на организацията - независимост, народна власт, протекция на правата на човешка както и към отворена, конкурентноспособна и транспарантна пазарна стопанска система.

Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев преди представянето на отчета „ Икономическият обзор на България “, съобщи кореспондент на БГНЕС.

“Тук участват съвсем 1/3 от състава на Министерски съвет, както и хора, отдадени към участието на България в Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е общественост, учредена на полезности, чиито носители са хората, по тази причина и направих вметка кои са тук.

Членството е главен външнополитически приоритет на страната, който намира необятна политическа поддръжка.

Служебното държавно управление прави всички належащо за процеса по бързо присъединение ”, добави Донев.

Генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз Матиас Корман съобщи от своя страна, че чака с неспокойствие бъдещата работа с българското държавно управление. „ Оценяваме високо необятната политическа поддръжка за присъединение на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, сподели той и уточни, че е реализиран сериозен прогрес в интервала, в който държавното управление на Донев ръководи.

Според Корман България се оправя добре във връзка с макроикономиката непоклатимост и политиките за промени към този момент няколко десетилетия. „ Постепенно напредва растежът на Брутният вътрешен продукт – 2,3%, приходите на глава на популацията се усилиха с към 30% по отношение на междинното за държавите-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, акцентира той, като добави, че след пандемията от Коронавирус българската стопанска система доста бързо стартира да се възвръща, доста постоянното възобновяване обаче е прекратено от световната рецесия, обвързвана с експанзията на Русия в Украйна, тъй като колкото по-близо е една страната до Украйна, толкоз по-силно се усеща това.

„ Увеличаването на цените за сила и храни се отрази върху други браншове в стопанската система “, означи Корман и добави, че преодоляването на инфлацията е главен приоритет. Той добави, че в България фискалните политики са главният лост за управление на инфлацията, като имаме поради, че валутните политики са свързани с Европейската централна банка.

„ Въпреки инфлацията заплатите също се покачиха и виждаме една разлика с множеството държави-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз “, заяви Корман и добави, че би трябвало да се усъвършенства покупателната дарба в подтекста на инфлацията и посъветва да бъдем деликатни по отношение на нея.

Корман открои младежката безработица в страната, като разгласи, че тя е много висока – към 9%.

„ Очакваме растежът на Брутният вътрешен продукт да се възвърне през 2024 година и да стане над 3% “, съобщи той. Съчетание от финансови промени за по-голяма продуктивност ще докара до напредък и стабилизация на обществените финанси и до възстановяване на инфлацията, разяснява още генералният секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, като изясни, че фискалната политика би трябвало да бъде строга и фискалните ограничения би трябвало да бъдат ориентирани към тези, които най-вече поемат натиска от инфлацията.

„ Българската финансова система е добре капитализирана, ликвидна като цяло, виждам че сте в позитивната страна на спектъра “, означи той и уточни, че в настоящия подтекст на световните пазари страната ни е относително постоянна.

„ Нуждите от разноски би трябвало да бъдат задоволени, по тази причина е нужна фискална консолидация и резистентност. Имаше нужни разноски в подтекста на пандемията и след експанзията на Русия в Украйна, и по тази причина би трябвало да се подсигурява фискална дисциплинираност, която доста добре послужи на България в предишното “, акцентира Корман.

Той разяснява и че разноските за безработица и за обществена поддръжка като дял от стопанската система са много по ниски в България, спрямо другите държави-членки в Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Според Корман би трябвало да се борим по-добре с бедността, да има тласъци за хората да се върнат на работа и така нататък /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР