За авторите Емилиян Арнаудов е партньор и управляващ съдружник в

...
За авторите Емилиян Арнаудов е партньор и управляващ съдружник в
Коментари Харесай

Онлайн обученията и Директивата за авторското право в цифровия пазар

За създателите
Емилиян Арнаудов е сътрудник и ръководещ съучастник в Адвокатско сдружение " Попов, Арнаудов и сътрудници ", работи в областта на корпоративното и комерсиалното право

Цветелина Холиянова е специалист в направление " Търговско право и регулации " в Адвокатско сдружение " Попов, Арнаудов и сътрудници ", специализира в региона на авторското право и регулация на рекламата Учениците в България започнаха отдалеченото си образование на 16 март т.г. - три дни след оповестяването на изключителното състояние в страната. Образователната ни система извърши една същинска промяна - българското учебно заведение и класните стаи минаха напълно в онлайн форма на образование. Моментът, в който учебни заведения и университети минаха на образование в електронна среда настъпи доста внезапно и бързо, като преподавателите трябваше да реорганизират цялата си система на работа, без да има заложени ясни рамки за това. От 14 май т.г. България няма да бъде в изключително състояние, само че според ограниченията, образователната година няма да се удължава, а ще завърши неприсъствено, още веднъж в електронна среда.

Онлайн минаха и образованията отвън системата на учебното и висшето обучение - езикови образования, курсове за повишение на квалификацията и други, проведени от частни сдружения и организации.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Така, в изискванията на изключителното състояние, породиха нови благоприятни условия за преподаване и образование, отдалечено, по интернет, в това число когато преподаващ и обучаван се намират на територията на разнообразни страни. Много обществени и частни просветителни институции вкараха всеобщо цифрово образование в домашни условия, употребявайки онлайн платформи като " Zoom ". В хода виртуалните образования, да вземем за пример при провеждането на езикови курсове, във виртуални класни стаи, неизбежно започнаха да се употребяват творби, като не е ясно дали всички те са с уредени права за онлайн разпространяване или не, както и върху каква територия се простират правата и какви ограничения са подхванати за неразпространение отвън тази територия.

Уредбата на свободно потребление на предпазени с авторско право творби без единодушието на носителя на авторското право и без възнаграждение на заплащане се съдържа в Закона за авторското право и сродните му права. Това изключение е планувано за елементи от оповестени творби или за незначителен брой творби, инкорпорирани в други творби в размер, нужен за разбор, коментар или различен тип научно проучване, като това е възможно единствено за научни и просветителни цели при изтъкване на източника и името на създателя, в случай че това е невероятно. Допуска се потребление на база данни, която е била разгласена по какъвто и да е метод, и добиване на основна част от нейното наличие без комерсиална цел за поясняване при образование или при научни проучвания в размер, оневинен от задачата, при изтъкване на източника.

Сегашната уредба обаче крие известна неизясненост. Липсва отговор на въпроса дали тези изключения или ограничавания са използвани, когато преподаването се прави онлайн и в отдалечена форма. Нещо повече, съществуващата правна рамка не дава трансграничен резултат. Това състояние би могло да попречи на развиването на отдалеченото образование в актуалната изключителна епидемиологична конюнктура или да трансформира просветителни институции в извършители. Така да вземем за пример член 24 от нашия закон позволява показване и осъществяване " В образователни или В други просветителни заведения " и възпроизвеждането " ОТ образователни или други просветителни заведения ".

Европейски Съюз регистрира, че в държавите-членки е неразбираема степента, до която тези изключения или ограничавания се ползват за цифрово потребление и изключително - когато преподаването се прави онлайн и затова в отдалечена форма. Поради това е належащо да се вкара ново наложително изключение или ограничаване, с цел да се подсигурява, че просветителните институции се употребяват от цялостна правна сигурност, когато употребяват творби или други обекти в дейностите за цифрово преподаване, в това число онлайн и през границите.

Извънредната обстановка и прекосяването на образованията всеобщо в цифрова среда води до нуждата от ускорено имплементиране на Директивата по отношение на авторското право в цифровия обединен пазар в българското законодателство и по-конкретно нормите, отнасящи се за онлайн образование, и то преди планувания за това краен период - 7 юни 2021 година Необходимо е да се вкара ново наложително изключение или ограничаване, с цел да се подсигурява, че просветителните институции се употребяват от цялостна правна сигурност, когато употребяват творби или други обекти за поясняване в дейностите за цифрово преподаване, в това число онлайн. Новото в директивата касае съответно предугаждане на изключение, с цел да се разреши цифровото потребление на творби и предпазени обекти само за задачите на поясняване на преподаването - да вземем за пример, когато в границите на езиков курс се употребява ария или текст на ария за асимилиране на езика, а не с водеща цел естетическа приятност от самото произведение. Това би трябвало да се прави от просветителна институция, достъп да имат единствено преподавателите и учащите се и да се показва името на източника и създателя. България може да планува заплащането на заслужено обезщетение при този тип потребление, да дефинира какъв дял може да се употребява за поясняване, категориите творби или други обекти и, несъмнено, да не ползва това изключение за избран тип предпазени обекти, предопределени точно за просветителния пазар - когато става въпрос учебник, да вземем за пример. При транспониране на Директивата България може напълно или отчасти да обвърже използването на изключението или ограничаването с подобаващи лицензионни схеми, които да дават отговор на потребностите на просветителните институции, да вземем за пример, с цел да се даде приоритет на лицензии за материал, предопределен основно за просветителния пазар или тези схеми да се основават на групово лицензиране, с цел да се избегне нуждата просветителната институция да договаря самостоятелно с правоносителите.

Предвид изключителното състояние и доколкото стратегиите за отдалечено образование се вкараха във всички просветителни институции в страната, като от него се употребяват и огромен брой частни институции и организации, въвеждането на такова изключение или ограничаване ще е от изгода на всички тях, като се ползва единствено доколкото потреблението е целесъобразно от задачите на съответната преподавателска активност и изключително - поради невъзможността такава да се реализира в образователни зали.

За да попадне в обсега на плануваното в Директивата изключение, цифровото потребление на творби и други предпазени обекти само за задачите на поясняване на преподаването следва да е за подкрепяне, обогатяване или допълнение на преподаването и образователните действия и да се ограничи единствено до нужното за задачите на такива действия. В преамбюла на Директивата се сочи още, че такова потребление би трябвало да се реализира под управлението на просветителните институции, като изключението следва да обхване както потреблението на творби или други обекти в класната стая или на други места посредством цифрови средства (електронни бели дъски или цифрови устройства, които биха могли да бъдат свързани към интернет), по този начин и потребление от разстояние посредством предпазени електронни среди, да вземем за пример в границите на онлайн курсове или достъп до образователни материали, допълващи даден курс. Необходимостта от ускорено въвеждане на разпоредбите на Съюза идва от потребността просветителните институции и правоносителите да се употребяват от цялостна правна сигурност при провеждането на образование във виртуална среда. За да може то да се обезпечи, електронните среди следва да бъдат предпазени по метод, който да подсигурява, че достъпът е стеснен до преподавателите от обещано образователно заведение или частна институция и за възпитаници или студенти, записали се за образователната стратегия или курс, като се плануват подобаващи процедури за засвидетелствуване на достоверността.

Независимо какъв метод схване страната ни при транспониране на Директивата, по-конкретно във връзка с разпоредбите за онлайн образование, ще е от изключителна значимост България да уточни при какви условия дадена просветителна институция може да употребява предпазени творби или други обекти за задачите на поясняване при преподаване онлайн и противоположното - по кое време ще се ползва лицензионна скица.

Макар да остава доста време до крайния период за въвеждане на тези разпореждания у нас е мощно целесъобразно това да не бъде отлагано. Извънредната обстановка, подбудена от пандемията от Covid-19 в страната ни, води до остра нужда от транспониране на Директивата в подтекста на онлайн образованията и то преди планувания период за това - 07 юни 2021 година, тъй че България да откри най- точното решение, спазвайки духа и рамките на директивата, защото най-малко на този стадий образования на закрито няма да се организират. Въвеждането на едно такова наложително изключение или ограничаване, което да разрешава на преподавателите да употребяват предпазено с авторско право произведение в своите уроци и да коментира съответните условия, при които това ще е допустимо, ще обезпечи цялостна правна сигурност и реализиране на обективен баланс в връзките сред преподаватели и правоносители.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР