За автомобилните производители данните в колите изглеждат като нова ниша

...
За автомобилните производители данните в колите изглеждат като нова ниша
Коментари Харесай

ЕС готви правила за достъп до автомобилните данни


За автомобилните производители данните в колите наподобяват като нова ниша за спомагателни доходи (снимка: CC0 Public Domain)

Европейската комисия работи върху правила за гарантиране на обективен достъп до скъпите данни от колите. Нормата ще обхване компании от голям брой разнообразни браншове. Засега обаче не знае по кое време разпоредбите ще бъдат подготвени.

Темата вълнува мнозина производители, защото бизнесът и неговите браншови организации се тормозят от нелоялната конкуренция от страна на софтуерни компании от най-различни сфери, отбелязва Ройтерс.

Огромният капацитет на пазара на така наречен свързани коли, който съгласно консултантската компания Fortune Business Insights може да нарасне до 400 милиарда евро до 2030 година, провокира същинска борба сред производителите на коли и индустриалните консуматори за достъп до данните, генерирани и записвани от цифровизираните транспортни средства.

За автомобилните производители данните в колите наподобяват като нова, обещаваща ниша за спомагателни доходи. Затова те насочват вниманието си към софтуерни артикули и абонаментни услуги, които се базират на натрупването на потребителски данни. Всичко е скъпо – от навиците при шофиране до разхода на гориво и износването на гумите.
още по темата
Собствеността над данните обаче не е ясно дефинирана в законодателството на Европейски Съюз. Това е и изворът на сегашния спор сред производителите на коли и всички, които желаят достъп до тях.

„ Комисията работи върху подготовката на характерно секторно предложение по отношение на данните в транспортните средства. То ще има за цел да добави предлагането за Закон за данните, оповестено през февруари 2022 година ”, сподели представител на изпълнителната власт на Европейски Съюз, представен от Ройтерс. „ На този стадий не можем да кажем сигурно окончателната оценка на въздействието и последващия график за приемане ”.

Браншовите организации пък упорстват Комисията да побърза да излезе със законодателно предложение, защото редица софтуерни компании като да вземем за пример Alphabet подписват контракти за партньорства с производители като General Motors или Mercedes Benz.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР