За Атанас Скатов винаги трябва да си спомняме с усмивка.

...
За Атанас Скатов винаги трябва да си спомняме с усмивка.
Коментари Харесай

Приятел на Скатов: Не смятам, че той рискува за К2, подготовката му беше невероятна

За Атанас Скатов постоянно би трябвало да си спомняме с усмивка. Аз ще го запомня като един необикновен планинар - човек, който няма прекъсване. Това съобщи в предаването дългогодишният учител по физическо образование и спорт, фен алпинист и другар на Атанас Скатов от град Павел баня, Кольо Кавръков. 
Припомняме, че 42-годишният планинар почина при опит да изкачи смъртоносния връх К2. " бе човек, който въодушевяваше другите да създадат света по-добър. Аз съм го виждал по какъв начин по едно и също време написа книга, беседва със спонсори, приготвяше екипировка - за късо време той можеше да направи доста неща ", показа Кавръков.
По негово мнение най-вероятно скъсано въже е повода да гибелта на Скатов. " К2 e изкушението в международния алпинизъм - това е най-трудният връх. Бих споделил, че Скатов беше подготвен за К2. Аз съм очевидец на неговата подготовка - тя е невероятна. Апартаментът на Скатов бе изработен като спортна зала, там имаше барокамера, в която Скатов тренираше все едно, че е пренесен на 5000 метра над морското ниво. Не считам, че той рискува ", сподели Кольо Кавръков. " Скатов не тръгваше на един обикновен преход, без да си закопчее раницата, без да огледа в какво състояние са другите. Независимо от умората, мисля, че той няма по какъв начин да е позволил неточност. Познавам го добре. Най-вероятно става дума за скъсано въже. Един човек единствено да стъпи с котките върху въжето, то остава на половина. Не единствено това - има въжета, затрупани от снега, някои от тях се преплитат и е допустимо Скатов да е попаднал на по-старото въже, само че, несъмнено, тези неща няма кой да ги каже ", разяснява Кольо Кавръков.
Той описа за приключенията на Атанас Скатов измежду хималайската гледка. " Неговите разкази са ме пренасяли в една магическа конюнктура и аз с интерес съм гледал фотоси и презентации. Още един път моля - дано си спомняме за Атанас Скатов като за един необикновен човек, който влияеше по необикновен метод на хората ", съобщи Кольо Кавръков.
Целия диалог гледайте по-късно във видеото.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР